dijous, 29 d’octubre del 2009

RS - BULLIT COMPOST



Ingredients:
-Una cuixa de xot
-1/2 col
-Pastanagues
-1 porro o ½ ceba
-Mongetes tendres
-Patates de mida mitjana
-dues o tres rodanxes de sobrassada vella
-Sal, pebre bo
-Oli d’oliva


Preparació:
Demanau al carnisser que us tregui l’os de la cuixa i en faci trossos regulars.

Posau al foc una olla amb aigua. En bullir, tirau-hi la carn, els ossos, el porro (o la mitja ceba), una pastanaga, sal i pebre bo. Feis-ho bullir fins que la carn sigui ben tendra. Colau el brou i reservau-lo per fer una bona sopa un altre dia (o el mateix dia, com a entrant).

Mentrestant, netejau la col i les mongetes. Pelau les pastanagues i les patates. Ara, bulliu per separat cada verdura fins que sigui cuita, però no massa (al dente). És important vigilar bé el punt de cocció, perquè les verdures han de ser senceres, no s’han de rompre.

Colau cada verdura en ser cuita i deixau-la refredar. En ser freda, sofregiu-la dins una pella amb un poc d’oli (per separat) i després deixau-les degotar damunt paper absorbent perquè no siguin olioses.

Agafau una greixonera gran i baixa i col·locau les verdures ja passades per la pella com mostra la fotografia. Sofregiu també la carn i col·locau-la dins la greixonera devora les verdures. Ara, col·locau-hi les rodanxes de sobrassada.

Enceneu el forn a 190º. Quan hagi pres aquesta temperatura, enfornau la greixonera i manteniu-la dins el forn durant 20-30 minuts. Serviu el plat de seguida, ben calent.


(Recepta de la Setmana, RS-76, 27 X 09)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de carn
Vegeu receptari d'altres plats de verdura
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimarts, 20 d’octubre del 2009

RS - QUARTOS EMBETUMATS




Ingredients:

De la pasta:
-8 ous
-150 grs. de fècula de patata
-190 grs. de sucre en pols
-1 tasseta de mantega fosa

De la crema de vermells:
-5 vermells d'ou
-100 grs. de sucre
-1 tassó d'aigua

De la merenga:
-1/2 litre de blanc d'ou
-1 quilo de sucre


Preparació:


Necessitareu capsetes de paper especials (en venen a la papereria de Ca'n Roca, a Palma, en una travessia del carrer del Sindicat, però vénen sense muntar). Amb aquesta recepta us en sortiran 13. Per tant, heu de muntar tretze capsetes abans de començar a preparar la pasta (vegeu fotografia) i heu d'untar-les (base i parets) de mantega amb ajuda d'un pinzell de cuina.


Ara, preparau la pasta: muntau els blancs amb el sucre en pols fins que la merenga sigui ben ferma. Bateu els vermells a part i incorporau-los a la merenga. Afegiu ara la fècula de patata passada per un colador fi. Remenau amb moviments suaus de dalt a baix fins que la mescla sigui homogènia. Ompliu les capsetes ajudant-vos de dues culleres, sense que quedin ben plenes del tot, perquè vessarien en coure. Enceneu el forn a 180º. Quan arribi a aquesta temperatura, enfornau els quartos i abaixau immediatament la temperatura a 150º. Han de coure entre 20 i 30 minuts, fins que es daurin i, punxant-ne un amb un escuradents, en surti eixut. En qualsevol cas, no obriu el forn abans dels primers 20 minuts de cocció.

En ser cuits, treis-los del forn i deixau-los refredar.
Preparau ara la crema de vermells: posau dins una cassola de fons gruixat els vermells amb el sucre i posau-la al foc mínim. Remenau constantment amb la batedora manual de barnilles perquè no faci grums. Quan vegeu que comença a espesseir-se, afegiu l'aigua poc a poc. En haver bullit dos minuts, apagau el foc i deixau refredar la crema.

Quan els quartos siguin freds, xapau-los pel mig i farciu-los amb la crema de vermells. Tornau-los a tapar i col·locau-los, ben separats uns dels altres, dins una llauna coberta amb paper sulfuritzat.

Preparau la merenga: bateu els blancs amb el sucre fins que us quedi una merenga ben ferma i brillant. Amb una cullera i una espàtula, repartiu-la per les voreres i la superfície de cada quarto. N'hi ha d'haver una capa ben gruixada damunt. És una operació que demana paciència, si voleu que us quedin uns pastissos amb la forma adequada.

Enceneu el forn a 60º i enfornau-los durant 3 hores. Passat aquest temps s'haurà format una crosta molt fina a la superfície. En haver refredat ja estaran llests per consumir.

(Recepta de la Setmana, RS-75, 20 X 09)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de dolç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimarts, 13 d’octubre del 2009

RS - ALBERGÍNIES AL FORN





Ingredients:

-4 albergínies mitjanes
-4 patates mitjanes
-4 pebres vermells (o verds, però dels de torrar, gruixats)
-Tomàtigues madures (o tomàtiga empotada al natural triturada)
-Sal, pebre bo
-Dues fulles de llorer
-1 culleradeta de sucre
-1 tassó de llet
-4 alls
-2 ous (separats els blancs dels vermells)
-Galeta picada



Preparació:
Tallau les albergínies en làmines primetes, de per llarg. Salau-les i posau-les a degotar durant una hora. Mentrestant, torrau els pebres. En ser cuits, posau-los dins un recipient tapat, així, amb el vapor que es forma es pelaran molt fàcilment.

Fregiu les albergínies i deixau-les degotar damunt paper absorbent.

Pelau els pebres torrats i tallau-los en tires llargues.

Abocau un poc d'oli dins una pella i posau-la al foc amb dos alls sense pelar, una mica esclafats. Tirau-hi la tomàtiga. Afegiu sal, pebre bo, la culleradeta de sucre. Remenau de tant en tant fins que la salsa estigui a punt. Retirau-la del foc i deixau-la refredar una estona.

Pelau les patates i tallau-les en rodanxes primetes.

Agafau els altres dos alls, pelau-los i picau-los ben picats dins el morter. Afegiu-hi els dos vermells d'ou. Incorporau aquesta preparació a la salsa de tomàtiga. Afegiu-hi la llet. Pujau els blancs d'ou i mesclau-los també amb la salsa.

Enceneu el forn a 180º. Agafau una rostidora. Col·locau les patates cobrint tot el fons. Ara, abocau-hi un poc de salsa, que les cobreixi. Damunt, distribuïu les tires de pebre torrat; ara, abocau un poc més de salsa per damunt. Acabau amb una capa d'albergínies. Repartiu la resta de la salsa per damunt i empolvorau la superfície amb galeta picada.

Enfornau durant 40 minuts, o fins que la superfície es dauri. Comprovau el punt de cocció punxant les patates, que han de ser blanes.







(Recepta de la Setmana, RS-74, 13 X 09)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de verdura
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimarts, 6 d’octubre del 2009

RS - CANELONS

Ingredients: Dels canelons: -18 canelons (1 paquet i mig) -1/2 pollastre -200 grs. de vedella amb os -200 grs. de xot amb os -2 fetges de pollastre -1 pastanaga grossa o dues petites -1 porro -1 ceba grossa -1 copa de xerès -1 cullerada de farina -1 tassonet de llet -Oli d'oliva -Mantega -Sal -Una tasseta de salsa de tomàtiga -1/2 paquet de formatge ratllat De la beixamel: -1/2 litre de llet -2 cullerades de mantega -2 cullerades de farina -nou moscada -sal Preparació: Posau tota la carn i els fetges dins una olla amb la pastanaga i el porro. Afegiu-hi aigua que cobreixi la carn, un poc de sal i pebre bo i feis-ho bullir fins que la carn sigui cuita. Colau el brou i deixau-lo refredar (l'aprofitareu un altre dia per fer sopa de brou). Mentre refreda la carn, pelau la ceba i trinxau-la molt menuda. Posau-la a sofregir amb un poc d'oli dins una pella fonda antiadherent, al mínim i tapada. Remenau de tant en tant perquè no s'aferri. Eliminau la pell i els ossos de la carn i triturau-la amb el robot de cuina (no massa fina, han de quedar trossets). Incorporau la carn triturada a la pella i mesclau-la amb la ceba durant tres o quatre minuts. Afegiu ara la cullerada de farina i remenau fins que s'hagi incorporat bé. Abocau-hi la copa de xerès i llavors el tassonet de llet. Remenau molt bé perquè no s'aferri. Quan noteu que la pasta, en remenar, es desferra de la pella, apagau el foc. Salpebrau i tastau. Bulliu els canelons en aigua abundant seguint les indicacions del paquet. Passat el temps de cocció, colau la pasta i refrescau-la davall l'aixeta. Esteneu un pedaç blanc damunt la superfície de treball i col·locau-hi les plaques de canelons una al costat de l'altra. Posau una cullerada de pasta de carn al mig de cada caneló. Untau una rostidora amb mantega. Enrotllau els canelons com mostra la fotografia i col·locau-los dins la rostidora. Preparau ara la beixamel: Foneu la mantega dins una pella de fons gruixut, afegiu-hi la farina i deixau coure un poc remenant amb una batedora manual de barnilles. Salau i afegiu nou moscada ratllada. Abocau-hi la llet a poc a poc, remenant amb força sense parar (si perdeu de vista la beixamel, se us aferrarà i farà grums de seguida) fins que l'hagueu incorporat tota. Us quedarà una pasta espessa i fina. Tastau-la i rectificau de sal si convé. Cobriu els canelons amb la salsa beixamel. Abocau amb una cullereta de postres la salsa de tomàtiga, ben repartida per la superfície. Escampau el formatge ratllat per damunt i col·locau-hi trossets de mantega. Enfornau els canelons a 190º fins que vegeu que la beixamel bull i llavors gratinau-los fins que es daurin. (Recepta de la Setmana, RS-73, 6 X 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de carn Vegeu receptari d'altres plats de pasta Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes