dijous, 29 de juliol del 2010

RS - COCA DE CEBA AMB PANSES I PINYONS


Ingredients:


De la pasta:

-un tassonet d'oli

-un tassonet d'aigua tèbia

-un poc de llevat premsat (20 grs. aprox.)

-un polsim de sal

-farina fluixa (la que prengui)



Del farciment:

-4 cebes grosses tallades en juliana fina

-una grapada de panses

-una grapada de pinyons

-sal

-pebre bo

-oli d'oliva per trempar la ceba




Preparació:

Posau la ceba tallada dins una pella gran i fonda, sense res més, i enceneu el foc al mínim. Tapau la pella i “matau” la ceba a poc foc durant deu minuts, més o menys, fins que es reblaneixi (no ha de prendre color, heu de remenar de tant en tant perquè no s'aferri). Treis-la de la pella i deixau-la refredar mentres preparau la pasta de la coca.
Dins un recipient fondo, dissoleu el llevat dins el tassonet d'aigua tèbia. Afegiu la sal i l'oli. Incorporau farina poc a poc fins que vegeu que la pasta es desferra de les mans i es manejable. Ara, pastau-la una estona. Formau una bolla i deixau-la reposar tapada amb un pedaç ben net (o amb un plàstic, si voleu que tovi més aviat).
Quan la pasta ha augmentat de volum, tornau-la a pastar un moment per rompre-li el tou. Untau una llauna amb oli i esteneu-la-hi amb els dits, alçant-la una mica a les voreres (ha de quedar ben primeta; potser us sobrarà pasta, això dependrà de la mida de la llauna).


Trempau la ceba, ja freda, amb oli, sal i pebre bo al vostre gust. Afegiu-hi les panses i els pinyons i remenau bé amb les mans. Distribuïu la preparació damunt la base de pasta.

Enceneu el forn a 220º. En ser calent, enfornau la coca i coeu-la durant 25-30 minuts, o fins que prengui color la superfície i la pasta sigui dura al tacte (comprovau-ho aixecant una vorera de la coca amb una forqueta: ha de ser consistent).


(Recepta de la Setmana, RS-115, 28  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimarts, 20 de juliol del 2010

RS - GOXUA


Ingredients:
(per a 6 postres individuals)

De la pasta:
-3 ous
-el mateix pes dels ous de sucre
-la meitat del pes dels ous de farina

De l'almívar:
-80 grs. d'aigua
-80 grs. de sucre
-1/2 pell de llimona
-4 cullerades de whisky


De la crema anglesa:
-1/2 litre de llet
-3 vermells d'ou
-4 cullerades de sucre
-1 ou sencer
-3 cullerades de farina de blat de moro (Maizena)
-1 branqueta de vainilla
-1 branqueta de canyella
-1 pell de llimona
-sucre per empolvorar la superfície i cremar-lo



De la nata muntada:
-270 grs. de nata líquida
-1 tasseta (de les de cafè) de llet
-sucre al gust




Preparació:
Primer de tot, preparau la base de la pasta: folrau una llauna amb paper sulfuritzat, untau-lo de mantega i empolvorau-lo de farina.
Bateu els blancs fins que quedin ben ferms. Bateu els vermells amb el sucre fins que dupliquin el volum. Afegiu-hi la farina passada per un colador fi i, finalment, els blancs pujats. Abocau aquesta preparació damunt la llauna i allisau-la amb una espàtula. Enfornau-la a 170º i coeu-la a aquesta temperatura durant 15 o 20 minuts (depèn de cada forn), fins que tengui color daurat i punxant-la amb un escuradents en surti eixut. Treis-la aleshores del forn i deixau-la refredar. En ser freda, tallau-ne porcions amb un motlle (el que fareu servir per a muntar les racions individuals) o amb un ganivet, una per persona. Les que us sobrin les podeu congelar per tornar a fer les postres un altre dia o com a base per a un tiramisú.
Ara, preparau l'almívar: posau a bullir l'aigua amb el sucre i la pell de llimona. Deixau coure aquesta mescla durant cinc minuts a partir del moment que alça el bull, a foc mitjà. Apagau el foc i afegiu-hi el whisky. Reservau aquest almívar a temperatura ambient.


Muntau la nata. Quan estigui quasi muntada, afegiu-hi sucre al vostre gust i acabau de muntar-la fins que sigui ben ferma. Guardau-la a la gelera.
Preparau la crema anglesa: posau les tres cullerades de farina de blat de moro dins un recipient petit ben sec i abocau-hi la llet freda damunt. No ho remeneu fins passats deu minuts almenys. Mentrestant, feis bullir la llet amb la vainilla, la canyella i la pell de llimona durant uns minuts. Apagau el foc. Dins una cassola de fons gruixat, abocau-hi l'ou sencer, els vermells i el sucre. Remenau bé el conjunt amb una batedora manual de barnilles. Ara, remenau la preparació de llet i farina de blat de moro fins que es dissolgui completament. Mesclau-la amb la preparació anterior i remenau bé. Afegiu-hi ara la llet bullida a través d'un colador ben fi. Posau el conjunt al foc i remenau constantment amb la batedora de barnilles fins que comenci a bullir. Veureu que s'espesseix. Apagau el foc i deixau refredar aquesta crema a temperatura ambient.


Començau a muntar el plat: per a cada ració individual, agafau un motlle i posau-lo enmig d'un plat de postres. Abocau-hi una primera capa de nata i allisau-la. Damunt, una porció de la pasta que heu cuit de la mateixa mida que el motlle. Ara, emborratxau-la amb almívar del que teniu reservat. Quan la crema sigui freda, posau-ne una capa damunt la base emborratxada i allisau-la amb una espàtula.
Posau un ferro de cremar al foc i escalfau-lo una bona estona. Quan sigui molt, molt calent, treis els recipients fora de la casa (fa molt de fum, en cremar el sucre), posau-hi un poc de sucre per damunt i, amb el ferro ben calent, cremau-lo.


(Recepta de la Setmana, RS-114, 20  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimarts, 13 de juliol del 2010

RS - TOMBET

Ingredients:
(per a 4 persones)

-4 patates mitjanes
-2 albergínies mitjanes
-2 carabassons no gaire grossos
-3 pebres vermells
-3 alls
-1 quilo i mig de tomàtigues ben madures (o 1 pot de tomàtiga triturada natural)
-oli d'oliva
-1 fulla de llorer
-sal
-pebre bo
-1/2 culleradeta de sucre



Preparació:
Primer de tot, netejau els pebres vermells, untau-los d'oli i torrau-los. En ser torrats, posau-los dins una olla tapada i deixau-los refredar. El vapor que es desprèn durant el repòs farà que llavors siguin molt fàcils de pelar.
Netejau les albergínies i els carabassons i tallau-los en rodanxes primetes. Salau-les i deixau-les degotar dins un colador gran durant una hora perquè amollin el suc amarg que desprenen.
Mentrestant, ratllau les tomàtigues i esclafau els alls sense pelar. Dins una pella gran amb un poc d'oli d'oliva sogrefiu els alls esclafats. Quan ja han pres color, afegiu-hi la tomàtiga ratllada (o triturada de pot). Salpebrau i afegiu-hi la fulla de llorer. Deixau coure la salsa a foc mitjà-baix, remenant de tant en tant fins que s'hagi reduït una mica i tengui un aspecte brillant. Tastau la salsa i rectificau de sal si cal. Treis-ne la fulla de llorer i els alls i reservau-la.
Pelau les patates i tallau-les en rodanxes. Netejau-les. Dins una pella amb oli abundant, fregiu-les a foc viu (no han de quedar blanes). En ser cuites, posau-les a degotar damunt paper absorbent. Distribuïu-les en el fons d'una greixonera, formant una capa.
Dins el mateix oli, fregiu les rodanxes de carabassó i d'albergínia. Cada pellada, en ser cuita, l'heu de posar a degotar damunt paper absorbent. Quan l'albergínia i el carabassó fregits hagin degotat bé, col·locau les rodanxes damunt la capa de patates.
Pelau els pebres torrats, eliminau-ne les llavors i tallau-los en tires longitudinals amb les mans.
Col·locau les tires damunt la capa d'albergínies i carabassó.
Abocau-hi ara la salsa de tomàtiga que havíeu reservat i posau la greixonera al foc (moderat). En alçar el bull, sacsau un poc la greixonera perquè no s'aferri, però no remeneu el contingut, perquè deslluiríeu el plat. Coeu entre cinc i deu minuts al mínim i ja el podeu servir.

Nota:
Si us agrada, podeu incorporar-hi, abans d'incorporar la salsa, tallades de carn fregida o peix fregit. També el podeu acompanyar d'un ou fregit, o menjar-vos-el sense més acompanyament que una llesca de pa moreno per sucar la salsa.
És millor calent o tebi, però també es pot menjar fred.


(Recepta de la Setmana, RS-113, 13  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dissabte, 10 de juliol del 2010

RS - CONFITURA D'ALBERCOC


Ingredients:
-albercocs

-sucre (per cada quilo d'albercocs pesats sense pinyol, 600 grs. de sucre)




Preparació:

Primer de tot netejau els albercocs i posau-los a degotar. Al cap d'una estona, tallau-los per la meitat i eliminau-ne els pinyols.
Col·locau-los dins una greixonera i abocau-hi el sucre per damunt, que els tapi. Si la confitura us agrada molt dolça, posau-hi més sucre del que indica la recepta. Deixau-los reposar així durant la nit.
L'endemà, posau la greixonera al foc i feis bullir el conjunt durant 15 minuts, comptats a partir del moment que comença a bullir, a foc mitjà. Veureu que es forma escuma a la superfície. Heu d'anar eliminant-la amb una giradora o cullera de fusta. Remenau constantment perquè quan s'ha evaporat una bona part del suc, té tendència a aferrar-se. Si us n'adonau que això passa, abocau la confitura totd'una dins una altra greixonera i, sobretot, no grateu el fons per aprofitar el que s'ha aferrat. Les parts aferrades donarien mal gust a la confitura. Passats els 15 minuts, apagau el foc i deixau-la reposar durant tota la nit.
L'endemà, tornau a repetir el procés. Mentrestant, netejau i esterilitzau els pots que heu d'utilitzar per empotar la confitura. Deixau-los degotar cap per avall. En haver bullit 15 minuts més la confitura, apagau el foc i, amb molta cura, ompliu els pots (han de ser ben plens). Esperau que siguin freds per tapar-los. Aleshores, posau-los de cap per avall i etiquetau-los i guardau-los al rebost o en un lloc que estigui protegit de la llum. D'aquesta manera (cap per avall) es conserva molt bé.




(Recepta de la Setmana, RS-112, 6  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes