divendres, 27 d’agost del 2010

RS - BRAÇ FARCIT DE MASCARPONE I MELMELADA DE FRUITS DEL BOSC



Ingredients:


Del braç:
-8 ous
-8 cullerades de sucre
-8 cullerades de farina


Del farciment:
-1 terrina de formatge mascarpone
-1 pot de melmelada de fruits del bosc




Preparació:
Folrau una llauna de forn amb paper sulfuritzat. Untau-la amb mantega i enfarinau-la.
Bateu els ous sencers amb el sucre amb la batedora elèctrica de barnilles durant 10 minuts. Enceneu el forn a 175º.
Afegiu a la preparació anterior la farina, passada per un colador fi i mesclau-ho tot amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l'entrada d'aire. Quan la mescla sigui ben homogènia, abocau-la damunt la llauna i allisau-la amb una espàtula.
Enfornau el braç i coeu-lo durant 10-15 minuts (comprovau que sigui cuit punxant-lo amb un escuradents, que n'ha de sortir eixut).

Mentres cou, remenau el formatge amb una forqueta perquè sigui més fàcil d'untar i no faci grumolls.


Treis la llauna del forn i copejau-la suaument damunt una superfície dura. Desemmotllau la base del braç damunt un pedaç blanc de cuina ben net. Untau-la amb el formatge mascarpone, que quedi ben distribuït. Abocau-hi ara la melmelada i repartiu-la bé damunt el formatge.

Enrodillau la base del braç en calent, ajudant-vos del pedaç i estrenyeu-la bé. Deixau reposar el braç dins la gelera almenys 3 hores. Treis el pedaç i empolvorau-lo amb sucre en pols just el moment de servir-lo. Abans de servir-lo, tallau una mica els extrems perquè quedi més perfecta la forma.



(Recepta de la Setmana, RS-119, 27  VIII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

dimecres, 18 d’agost del 2010

RS - PASTÍS DE DÀTILS AMB BACÓ


Ingredients:
-2 làmines de pasta fullada estirada (congelada o comprada al forn)

-250 grs. de cuixot dolç

-300 grs. de tallades de bacó

-300 grs. de formatge havartie

-400 grs. de dàtils sense pinyol

-1 tasseta de mantega fosa





Preparació:

Folrau la base i les parets d'un motlle desmuntable amb una de les làmines de pasta fullada. Per fer-ho l'haureu d'estirar un poc amb l'aprimador i retallar els caires per donar-li la forma rodona (si el motlle és rodó). Emprau els trossos que heu retallat per folrar les voreres. A l'hora de confegir trossos heu de banyar-vos els dits amb aigua i pressionar damunt les parts que vulgueu aferrar. Si no ho feis, els trossos es separaran durant la cocció.

Col·locau una capa de cuixot dolç damunt la base; després, una de havartie; ara, una de tires de bacó i, damunt, una de dàtils oberts. Repetiu l'operació.



Estirau amb l'aprimador l'altra làmina de pasta fullada i donau-li la forma adequada per tapar el pastís. Ajuntau les voreres amb els dits banyats d'aigua. Amb els retalls podeu formar tires i fulles per decorar, que heu d'aferrar també amb els dits banyats.


Enceneu el forn a 220º. En ser calent, enfornau el pastís tapat amb un paper d'alumini. Al cap de 45 minuts, treis-lo del forn i untau la superfície amb mantega fosa ajudant-vos d'un pinzell de cuina. Tornau-lo a enfornar, ara destapat, i acabau-lo de coure durant 10-15 minuts més (fins que la superfície sigui ben daurada).



Nota:
El podeu menjar tebi o fred, però és millor fet del dia, perquè amb el pas de les hores la pasta es reblaneix una mica i perd la textura cruixent. És un aperitiu deliciós per a la gent que li agrada la combinació agredolça de sabors.



(Recepta de la Setmana, RS-118, 18  VIII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

divendres, 13 d’agost del 2010

RS - MOUSSE DE MELICOTÓ


Ingredients:

-1 quilo i ¼ de melicotons frescs (que no siguin molt verds)

-1 tassó de sucre (aproximadament, això va a gusts)

-1/2 litre de nata líquida per muntar
-1 base de braç de gitano o de coca de quarto (la podeu comprar ja feta)
-3 fulls de gelatina
-1/2 tassó de llet

-1/2 pot petit de confitura d'albercoc


Preparació:
Pelau els melicotons i tallau-los en trossos regulars. Posau una pella al foc amb ½ tassó de sucre i dues cullerades ben plenes d'aigua. Quan s'hagi format el caramel, abocau-hi els trossos de melicotó i coeu-los a poc foc fins que siguin ben blans (10 minuts, més o menys). Deixau-los refredar dins un altre recipient i llavors triturau-los fins convertir-los en puré.
Tallau trossos de la base de braç de gitano de la mida dels recipients individuals on servireu la mousse. Folrau el fons dels recipients amb els trossos de base.
Posau al foc la confitura d'albercoc amb ½ tassonet d'aigua i remenau bé fins que es dilueixi. Amb aquesta mescla, emborratxau generosament les bases que ja heu posat dins els recipients.
Muntau la nata. En tenir-la mig muntada, afegiu-hi sucre al vostre gust. Guardau-la a la gelera.
Tallau els fulls de gelatina amb unes tisores i posau-los en remull dins un tassó amb aigua ben freda perquè es reblaneixin. Mentrestant, encalentiu el 1/2 tassó de llet. Al cap de 7 o 8 minuts, espremeu els trossos de gelatina amb les mans per eliminar l'excés d'aigua i dissoleu-los dins la llet calenta. Remenau bé amb una cullera per assegurar-vos que no queden grumolls. Deixau refredar la llet deu minuts. Llavors, passau-la a través d'un colador i mesclau-la amb el puré de melicotó. Afegiu-hi la nata, però reservau-ne 1 tassonet.




(Recepta de la Setmana, RS-117, 13  VIII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

divendres, 6 d’agost del 2010

RS - PANETS INTEGRALS


Ingredients:

-350 grs. d'aigua
-400 grs. de farina integral
-200 grs. de farina de força
-25 grs. de llevat premsat
-una culleradeta de sucre
-un polsim de sal




Preparació:
Escalfau una mica l'aigua, només fins que sigui tèbia. Dissoleu-hi el llevat. Afegiu-hi la sal i el sucre. Incorporau poc a poc la farina, fins que la pasta es desferri de les mans. Pastau una estona (10 minuts) i formau una bolla. Deixau-la reposar dins un bol, tapada amb un plàstic o amb un pedaç de cuina, fins que hagi tovat.
Tornau-la a pastar una estona i formau els panets. Col·locau-los damunt una llauna coberta amb paper sulfuritzat i deixau-los tovar de bell nou.
Quan vegeu que dupliquen el volum inicial, enceneu el forn a 220º. En ser calent, enfornau la llauna i coeu els panets entre 20 i 30 minuts, segons la mida que els heu donat. Si són petits, bastaran 20 minuts. Si són més grans, un poc més de temps.

Treis-los del forn i deixau-los refredar.



Nota:
Es poden congelar i guardar-los. Basta descongelar-los amb el microones en el moment en què s'hagin de consumir.



(Recepta de la Setmana, RS-116, 6  VIII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes