dimecres, 23 de febrer del 2011

RS - PATATES FARCIDES



Ingredients:
-2 patates grosses

-salsa bolonyesa molt espessa

-un poc de julivert

-1 ou sencer i 1 vermell

-1 cullerada de mantega

-sal

-nou moscada

-galeta picada per arrebossar

-oli d'oliva per fregir



Preparació:

Netejau les patates, punxau-les amb un escuradents i embolicau-les amb paper d'alumini. Rostiu-les al forn fins que siguin cuites (ho sabreu punxant-les amb l'escuradents). Deixau-les refredar una mica, pelau-les i passau-les pel passapurés. Deixau refredar del tot aquesta pasta.

Ara, afegiu-hi la cullerada de mantega i el vermell d'ou. Salau i condimentau amb nou moscada ratllada. Formau bolles de la mida d'una nou en nombre parell i esclafau-les, de manera que us quedin cercles de pasta.

Mesclau la salsa bolonyesa amb el julivert picat.

Posau una culleradeta de salsa enmig dels cercles de pasta (de la meitat, només; la resta les emprareu per fer les tapadores). Col·locau un cercle de pasta damunt i, amb molta cura, ajuntau les voreres i donau-li forma arrodonida amb les mans. En tenir totes les bolles formades (us en sortiran 10 o 12), bateu l'ou com per fer truita. Passau les bolles per l'ou i després, per galeta picada.



Fregiu-les en abundant oli calent i en tenir color dauradet de les dues bandes, posau-les a degotar damunt paper absorbent.

dimecres, 16 de febrer del 2011

RS - FLAM DE TARONJA

Ingredients:
(per a 4 flams individuals)

-1 tassó de suc de taronja natural

-3 ous

-sucre al gust per al flam

-1 tasseta de sucre per al caramel

-1 cullerada d'aigua



Preparació:
Abocau la tasseta de sucre dins una pella petita amb la cullerada d'aigua i posau-la al foc. Coeu el sucre fins que vegeu que es forma el caramel, sacsant de tant en tant la pella. Vigilau que no se us passi el punt. Ha de tenir color una mica més fosc que la mel. Si es manté al foc una mica més del compte, es crema el caramel i queda inutilitzable. De seguida que retireu la pella del foc, distribuïu el caramel en 4 flameres individuals.

Posau el suc de taronja, el sucre (la quantitat va a gust de cadascú) i els ous dins un bol. Mesclau-ho tot amb la batedora elèctrica i repartiu aquesta mescla en els quatre recipients. Coeu els flams al bany Maria durant 50-60 minuts. Punxau el centre d'un dels flams per comprovar que és cuit: n'ha de sortir eixut. Si encara en surt humit, perllongau la cocció cinc o deu minuts més.

Treis els flams del forn, deixau-los refredar a temperatura ambient i guardau-los després al frigorífic. Deixau passar unes quantes hores abans de desemmotllar-los. Millor si els preparau d'un dia per l'altre i ho feis l'endemà.

Si voleu, podeu decorar-los amb una mica més de sucre cremat fet en el moment de desemmotllar-los.

dimecres, 9 de febrer del 2011

RS - COQUES DE PATATA


Ingredients:
-240 grs. de patata bullida amb la pell

-120 grs. de mantega

-200 grs. de llet tèbia

- 180 grs. de sucre

-25 grs. de llevat de forner

-3 ous grossos o 4 de petits

-450 grs. de farina de força

-60 grs. de fècula de patata

-oli per untar-vos les mans

-sucre en pols per ensucrar les coques



Preparació:
Pelau les patates quan encara siguin un poc calentes i passau-les pel passapurés. Posau dins un bol gran el puré de patates i afegiu-hi la mantega en pomada i el sucre. Remenau bé amb una batedora manual de barnilles per evitar que el puré faci grumolls. Dissoleu el llevat en la llet tèbia i incorporau aquesta mescla a la preparació anterior. Continuau batent amb la batedora manual. Afegiu els ous, d'un en un. No incorporeu el següent fins que l'anterior estigui ben integrat a la massa. Afegiu-hi ara la farina i la fècula a través d'un colador fi (no tota d'un cop) i seguiu remenant. La pasta s'enganxa molt a les mans, per treballar-la millor quan ja té una certa consistència, rentau-vos les mans i untau-vos-les d'oli abans de continuar pastant-la.

Tapau el bol amb un plàstic i deixau tovar la pasta fins que ha duplicat el seu volum inicial (el temps varia segons la temperatura ambiental: com més alta és, més aviat fermenta).


Quan hagi tovat, tornau-la a pastar cinc minuts més. Formau bolletes de la mida d'una pilota de golf i col·locau-les damunt dues llaunes folrades amb paper sulfuritzat o untades de mantega. Les bolles han d'estar ben separades unes de les altres, perquè s'estufaran molt.

Quan tengueu les coques damunt les llaunes, introduiu-les dins el forn apagat. A la part de baix del forn, col·locau-hi un recipient petit ple d'aigua perquè no s'assequi la pasta.

Deixau tovar les coquetes durant tota la nit.


L'endemà seran ben toves. Treis-les del forn.

Enceneu el forn a 160º (calor indirecte, si teniu l'opció). En ser calent, enfornau la primera llauna i coeu les coques durant 15-20 minuts. No han de ser massa cuites. Ensucrau-les en el moment de servir amb sucre en pols.



Nota:
Si voleu coure'n només una llaunada, congelau la meitat de la pasta abans de fer-la tovar per segona vegada. Quan vulgueu fer coques, treis la pasta del congelador i deixau-la descongelar completament. Formau les bolles, deixau-les tovar tota la nit i coeu-les el matí següent.

dimecres, 2 de febrer del 2011

RS - POLLASTRE ROSTIT AMB VERDURES

Ingredients:

(per a 4 persones)
-1 pollastre (si pot ser, de camp), tallat en 8 trossos

-1 llauna de cervesa Mahou Clásica

-4 carxofes

-400 grs. de xampinyons

-600 grs. de patató

-200 grs. de pastanagues baby congelades

-sal

-pebre bo

-oli d'oliva



Preparació:



Descongelau les pastanagues dins un colador perquè degotin bé.



Enceneu el forn a 200º.



Salpebrau les tallades de pollastre i col·locau-les dins una greixonera baixa i ampla de diàmetre amb la part de la pell en contacte amb el fons. Abocau-hi ¾ parts del contingut de la llauna de cervesa.



Quan el forn ja sigui calent, enfornau la greixonera i coeu la carn a aquesta temperatura durant 40 minuts.



Mentrestant, pelau el patató i fregiu-lo, primer a foc viu; després, al mínim, fins que sigui ben tendre per dedins, i finalment, a foc viu de bell nou uns minuts més.



Netejau els xampinyons, tallau-los per la meitat (o a quarts si són molt grossos) i fregiu-los a foc viu. Reservau-los damunt paper absorbent.



Eliminau les fulles exteriors més verdes de les carxofes i les puntes. Tallau els cors de carxofa en quatre parts i passau-los per la pella ben calenta amb una mica d'oli perquè prenguin color. Després, tapau-les perquè es facin per dedins una estona, però sense que arribin a reblanir-se massa. Posau-les a degotar damunt paper absorbent.



Feis el mateix amb les pastanagues.



Passats els primers 40 minuts de cocció del pollastre, treis la greixonera del forn i girau les tallades de manera que quedin amb la pell cap a dalt. Tornau a ficar-la al forn i continuau la cocció durant uns 40 minuts més, o fins que la pell es vegi ben torradeta i cruixent. Un quart d'hora abans d'acabar la cocció, abocau totes les verdures dins la greixonera perquè s'escalfin amb la carn abans de servir el rostit.