dimecres, 30 de març del 2011

RS - TORRE DE CARN AMB ESPINACS, HAVARTI I SALSA DE TOMÀTIGA


Ingredients:
(per a 4 persones)

-500 g de carn picada de vedella

-1 ceba mitjana

-1 ou

-8 rodanxes de formatge havarti

-1 manat d'espinacs

-400 g de tomàtiga triturada

-1 cullerada de farina

-1 fulla de llorer

-oli d'oliva

-sal

-pebre bo

-moraduix

-4 galetes d'oli (o quatre culleradetes de galeta picada)



Preparació:



Pelau la ceba i picau-la ben fineta. Posau a escalfar l'oli dins una pella. En ser calent, abocau-hi la carn salpebrada. Sofregiu-la a foc viu una estona. Abaixau el foc i incorporau-hi la ceba i un poc de moraduix.

Quan la ceba sigui transparent, retirau la pella del foc i abocau el contingut dins un bol perquè refredi.


Preparau una salsa de tomàtiga ben espessa amb la tomàtiga triturada, un poc d'oli, pebre bo i la fulla de llorer. Quan ja sigui ben cuita, posau-hi sal i abocau-hi la cullerada de farina per fer-la espessir una mica més.


Bulliu els espinacs amb molt poca aigua 2 minuts i posau-los a degotar dins un colador.

Espremeu-los bé per eliminar tota l'aigua possible i picau-los molt fins.


Afegiu un ou sencer a la preparació de carn picada i remenau bé amb les mans perquè es reparteixi bé.


Agafau 4 motlles rodons i col·locau-los dins una rostidora. Dins cada motlle, col·locau-hi una capa de carn picada i pressionau amb els dits perquè es reparteixi uniformement.

Damunt la carn, una capa prima d'espinacs. A sobre, dues rodanxes de formatge havarti.

Damunt el formatge, una altra capa de carn picada i, damunt, salsa de tomàtiga.

Esclafau amb les mans una galeta d'oli, de manera que us quedin miques no gaire fines i empolvorau la superfície amb aquestes miques.


Enceneu el forn a 180º. En ser calent, enfornau la rostidora i manteniu-la a aquesta temperatura durant 15 minuts. Enceneu ara el gratinador i manteniu el plat al forn fins que es dauri la galeta picada.


Per servir el plat, agafau una espàtula per traslladar cada motlle a un plat individual i, amb molta cura, treis-lo. Podeu servir el plat acompanyat d'una ensalada de ruca, nous picades i llavors de sèsam.

dimecres, 23 de març del 2011

RS - PANETS DE LLET

Ingredients:
(per a 14 panets)

.250 g de llet
.50 g de mantega reblanida
.50 g de sucre (millor roig)
.30 g de llevat premsat
.un polsim de sal
.300 g de farina integral

-200 g de farina de força
.llavors de sèsam torrades




Preparació:
Escalfau un poc la llet (només que sigui tèbia) i dissoleu-hi el llevat. Afegiu-hi la mantega reblanida, la sal i el sucre. Remenau bé i incorporau-hi la farina per tandes. Treballau la pasta 10 min amb les mans. Formau una bolla i posau-la dins un bol untat d'oli. Tapau el bol amb un plàstic i deixau tovar la pasta fins que dupliqui el volum inicial.



Treis la pasta del bol i pastau-la un minut més. Dividiu-la en 14 parts. Amb cada una formau una bolla i empolvorau-la amb llavors de sèsam. Col·locau els panets en una llauna, separats uns dels altres perquè en tovar s'estufaran molt. Posau la llauna dins el forn apagat (posau dins el forn un tassó amb aigua, perquè no s'assequin) i deixau tovar els panets fins que dupliquin el volum inicial. Treis la llauna del forn.



Enceneu el forn a 210º. En ser calent enfornau la llauna i coeu els panets fins que siguin dauradets (20 min, més o menys). Treis la llauna del forn i deixau refredar els panets.

dimecres, 16 de març del 2011

RS - COCA D'ESPINACS AMB FORMATGE DE CABRA


Ingredients:

De la pasta:
-1/2 tassó de llet tèbia

-20 g de llevat de forner

-1/2 culleradeta de sal

-5 cullerades d'oli d'oliva

-farina fluixa, la que prengui (entre 250 i 300 g, aproximadament)



Del farciment:
-1/2 paquet d'espinacs frescs

-9 rodanxes de formatge de cabra de ½ dit de gruix

-2 tomàtigues mitjanes madures

-1 paquet de formatge mozzarella

-50 g de nous

-sal

-oli d'oliva

-orenga



Preparació:
Foneu el llevat dins la llet tèbia, amb els dits. Incorporau l'oli d'oliva. Remenau amb les mans. Afegiu-hi la farina, poc a poc (mai tota d'un cop!), fins aconseguir una pasta fluixa però que no s'aferri a les mans. Pastau-la una estona. Tapau-la amb un pedaç o amb un plàstic i deixau-la tovar.



Mentrestant, netejau els espinacs, eliminau-ne els troncs i tallau-los a la juliana. Posau-los a degotar perquè amollin l'aigua. Picau les nous (no gaire fines, s'han de trobar els trossets). Netejau les tomàtigues i tallau-les en rodanxes primes.



Passau els espinacs a un bol i trempau-los amb sal (poca) i oli d'oliva.



Quan la pasta ha duplicat el volum inicial, agafau una llauna i untau-la d'oli. Estirau la pasta i cobriu el fons de la llauna amb una capa primeta. Col·locau-hi ara les rodanxes de tomàtiga. Damunt, repartiu-hi el formatge mozzarella. Damunt, els espinacs i les nous. Distribuïu les rodanxes de formatge de cabra per damunt i empolvorau la coca amb orenga.



Enceneu el forn a 200º. En ser calent, enfornau la coca. Serà cuita en 15-20 minuts, aproximadament.

dimecres, 9 de març del 2011

RS - FASCHINGSKRAPFEN (Bunyols vienesos de Carnestoltes)

Ingredients:
-1/2 tassó de llet

-250 grs. de farina (aproximadadament)

-20 grs. de llevat de forner

-2 vermells d'ou

-25 grs. de sucre en pols

-40 grs. de mantega

-un raig de rom

-un pessic de sal

-la pell ratllada de ½ llimona

-oli de gira-sol per fregir

-confitura d'albercoc per farcir els bunyols

-sucre en pols per empolvorar-los



Preparació:
Primer de tot, preparau la massa mare: escalfau la meitat de la llet fins que sigui tèbia i dissoleu-hi el llevat. Afegiu-hi farina a poc a poc fins que es formi una pasta d'una consistència com de farinetes. Empolvorau la superfície de la pasta amb farina, tapau-la amb un plàstic i deixau-la tovar.

Mentrestant, mesclau els vermells d'ou, la sal, el rom i el sucre en pols amb una batedora manual de barnilles fins que la preparació sigui escumosa.

Quan vegeu que la massa mare comença a fer esquerdes, incorporau-hi l'altra meitat de la llet, la mantega reblanida i la preparació anterior. Ara incorporau-hi la farina poc a poc, remenant amb una cullera de fusta.

Quan la pasta ja tengui una certa consistència, pastau-la amb les mans fins que sigui ben llisa i manejable. Formau una bolla amb la pasta, tapau-la amb un plàstic i deixau-la tovar.

Quan vegeu que ja s'ha estufat una mica, tornau-la a pastar un poc. Formau bolles de la mida d'una mandarina petita i col·locau-les damunt un pedaç enfarinat. Empolvorau-les de farina, premeu-les un poc amb els dits, tapau-les amb un altre pedaç i deixau-les tovar de bell nou.

Quan hagin tovat, fregiu-los en oli de gira-sol abundant, primer per un costat i llavors, per l'altre. Posau-les a degotar damunt dos fulls de paper absorbent.

Deixau-los refredar i llavors, ajudant-vos d'una màniga pastissera, farciu-los de confitura.

Empolvorau-los amb sucre en pols abans de servir-los.



Nota:
Si no us agrada la confitura, podeu farcir-los de crema.

dimecres, 2 de març del 2011

RS - PANADES DE PEIX



Ingredients de la pasta:
.1 tassó de llet.

.1 tassó d'oli.

.30 grs. de llevat de forner.

.1 vermell d'ou.

.Farina fluixa (la que prengui)



Ingredients del farciment:
.1 manat d'espinacs.

.1 manat de bledes.

.1 manat de grells.

.3 alls pelats i tallats ben petits.

.1 quilo de mussola fresca.

.Sal, pebre bo, pebre bord.

.Oli verge per trempar la verdura.



Preparació:
Primer de tot, preparau la pasta: encalentiu una mica la llet (que sigui només tèbia) i foneu-hi el llevat amb els dits. Quan sigui ben fos, afegiu l'oli i el vermell d'ou i mesclau tots els ingredients. Incorporau farina poc a poc i pastau. Afegiu-ne fins que la pasta sigui manejable. Sabreu que hi ha farina suficient i la pasta està bé quan no s'aferri als dits i us permeti de donar-li forma amb les mans i estirar-la fàcilment. Formau una bolla i
reservau-la dins un bol tapada amb un plàstic perquè tovi.



Netejau la verdura i tallau-la molt, molt menuda. Afegiu els alls trinxats. Trempau-la amb sal, oli verge, un poquet de pebre bo i pebre bord. Remenau bé amb les mans a fi que prengui bé el gust i posau-la dins un colador gran perquè tiri el seu suc.



Netejau la mussola, eliminau el cartílag central i feis-ne trossets regulars. Trempau-la amb sal, oli i pebre bord i mesclau amb les mans perquè prengui el gust de l'adob.



Quan la pasta s'hagi estufat, tornau-la a pastar un poc. Feis ara bolletes de pasta de la mida d'un ou.



Espremeu la verdura amb les mans de manera que n'elimineu el líquid el màxim possible (per tal d'evitar que vessin durant la cocció al forn).



Agafau un full de paper sulfuritzat i retallau-ne 12 trossos quadradets, que fareu servir per muntar les panades.



Amb cada bolla de pasta, formau un cercle gruixat, col·locau-lo damunt un dels papers que heu preparat. Ara, anau aixecant les voreres amb els dits, estirant la pasta de manera que formeu un recipient rodó. Farciu cada panada amb una capa de verdura, tres o quatre trossos de mussola i una altra capa de verdura damunt el peix. Aquesta darrera capa ha de ser abundant; l'heu d'apretar amb els dits i ha de formar un bon caramull si voleu que en ser cuites no quedin mig buides per dins. Ara, preniu un trosset de pasta i aplanau-lo donant-li forma circular més o menys de la mida de la panada. Col.locau aquesta tapadora damunt la panada ja farcida i uniu les voreres amb les mans fent-hi pessics.



Quan tengueu deu panades fetes, enceneu el forn a 190-200º.


En tenir plena la llauna i quan el forn ja hagi arribat a aquesta temperatura, enfornau-la llaunada i coeu les panades durant 50-60 minuts aproximadament. El temps dependrà del forn i del gruix de les panades. Han de ser ben dauradetes. En ser cuites, treis-les del forn i de la llauna i deixau-les refredar una estona. Aleshores, eliminau el paper que sovint es queda una mica aferrat a la base.



Nota:
No us preocupeu si veis que vessen un poc durant la cocció. Sol passar. Aquest líquid que desprenen, habitualment el tornen a reabsorbir abans de ser cuites.


Són molt bones si us les menjau encara tèbies, però fredes també són una delícia. Les podeu conservar dos dies, però passat aquest temps, s'assequen un poc i no són tan mengívoles.