dimarts, 13 de juliol del 2010

RS - TOMBET

Ingredients:
(per a 4 persones)

-4 patates mitjanes
-2 albergínies mitjanes
-2 carabassons no gaire grossos
-3 pebres vermells
-3 alls
-1 quilo i mig de tomàtigues ben madures (o 1 pot de tomàtiga triturada natural)
-oli d'oliva
-1 fulla de llorer
-sal
-pebre bo
-1/2 culleradeta de sucre



Preparació:
Primer de tot, netejau els pebres vermells, untau-los d'oli i torrau-los. En ser torrats, posau-los dins una olla tapada i deixau-los refredar. El vapor que es desprèn durant el repòs farà que llavors siguin molt fàcils de pelar.
Netejau les albergínies i els carabassons i tallau-los en rodanxes primetes. Salau-les i deixau-les degotar dins un colador gran durant una hora perquè amollin el suc amarg que desprenen.
Mentrestant, ratllau les tomàtigues i esclafau els alls sense pelar. Dins una pella gran amb un poc d'oli d'oliva sogrefiu els alls esclafats. Quan ja han pres color, afegiu-hi la tomàtiga ratllada (o triturada de pot). Salpebrau i afegiu-hi la fulla de llorer. Deixau coure la salsa a foc mitjà-baix, remenant de tant en tant fins que s'hagi reduït una mica i tengui un aspecte brillant. Tastau la salsa i rectificau de sal si cal. Treis-ne la fulla de llorer i els alls i reservau-la.
Pelau les patates i tallau-les en rodanxes. Netejau-les. Dins una pella amb oli abundant, fregiu-les a foc viu (no han de quedar blanes). En ser cuites, posau-les a degotar damunt paper absorbent. Distribuïu-les en el fons d'una greixonera, formant una capa.
Dins el mateix oli, fregiu les rodanxes de carabassó i d'albergínia. Cada pellada, en ser cuita, l'heu de posar a degotar damunt paper absorbent. Quan l'albergínia i el carabassó fregits hagin degotat bé, col·locau les rodanxes damunt la capa de patates.
Pelau els pebres torrats, eliminau-ne les llavors i tallau-los en tires longitudinals amb les mans.
Col·locau les tires damunt la capa d'albergínies i carabassó.
Abocau-hi ara la salsa de tomàtiga que havíeu reservat i posau la greixonera al foc (moderat). En alçar el bull, sacsau un poc la greixonera perquè no s'aferri, però no remeneu el contingut, perquè deslluiríeu el plat. Coeu entre cinc i deu minuts al mínim i ja el podeu servir.

Nota:
Si us agrada, podeu incorporar-hi, abans d'incorporar la salsa, tallades de carn fregida o peix fregit. També el podeu acompanyar d'un ou fregit, o menjar-vos-el sense més acompanyament que una llesca de pa moreno per sucar la salsa.
És millor calent o tebi, però també es pot menjar fred.


(Recepta de la Setmana, RS-113, 13  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes