diumenge, 24 de maig del 2009

RB - CASSOLA AMB CARAGOLS / 2n Reconeixement a la Cuina Autòctona

El passat dimecres, al programa de ràdio vàrem tenir Antoni Caimari, pobler gurú i visionari creador d'un espai únic i, segurament, irrepetible anomenat ACA - Àrea de Creació Acústica- situat a Son Bielí de Búger.
Era l'estrena de les entrevistes presencials de la secció 'Paladar feliç', més llargues que les que habitualment havíem fet via telefònica i també era el moment d'estrenar un nou llibre de signatures, aquesta vegada dedicat -en la màxima mesura possible- a la recopilació de receptes. En Toni -no podia ésser d'altra manera- ens va deixar manuscrita la recepta pròpia de l'Arròs de les Mil Veus, altrament dit Arròs brut pobler, que podeu trobar en aquest mateix blog.
Antoni Caimari és compositor i, sobretot, activista cultural, promotor de mil cabòries relacionades amb la Música i l'Art en general, sigui sonor, escrit, parlat o visual. I enmig del seu microcosmos hi havia de tenir cabuda, lògicament, l'art de la cuina, del menjar, dels fogons, de la Gastronomia en resum, que ha canalitzat a ACA i a Son Bielí mitjançant l'"Aula de Gastronomia Mallorquina", a través de la qual va retent periòdics homenatges a la cuina, a determinats plats i a cuineres i cuiners de la nostra terra.
I amb ell parlàrem de cuina i cuines, cuiners i elaboracions. Però especialment vàrem repassar el volum "2n Reconeixement a la Cuina Autòctona" que hom obsequia als assistents a aquest cicle gastronòmic que es du a terme cada divendres del mes de maig. El llibre, de 74 planes profusament il·lustrades amb fotos del mateix Caimari i del seu fill, repassa la cuina poblera, gràcies a les sàvies paraules de l'escriptor Alexandre Ballester, mentre el poeta Antoni Gost -cap de l'Àula Poètica d'ACA- ens acosta a les persones i als plats en concret que conformen la meitat de l'homenatge d'enguany. El mateix Ballester forneix una recepta, a l'estil pobler, dels dos plats escollits "de provada tradició poblera. Un, els fideus, com a menjar de feina, l'altre, els caragols, d'un menjar més lent, més cerimoniós".
Per la seva part, Antoni Gost encerta amb la realitat sociocultural que afavoreix l'origen d'aquest tipus de cuina: "els plats que elles cuinen són la suma d'experiències que, des de la pobresa, les madones han tret suc i profit de tot quant es troba en el seu entorn natural. De tot el que també els ha donat la marjal i la nostra albufera, elevant uns ingredients de subsistència al més alts plaers degustatius. D'aquí neix el que en deim Cuina tradicional i diferencial entre tots els pobles de la nostra terra".
A la segona part del llibre, les mateixes cuineres que conformen el segon cinquanta per cent de l'homenatge -Antònia Bauzà i Catalina Lluïsa Gayà- també són les encarregades de parlar de les generalitats de la cuina santjoanera, tan interessants i profitoses que miraré de dedicar-hi un futur blog.
Les receptes contingudes en el volumet -plat principal i postres per a cada un dels quatre dies del cicle- són les següents:
-Maria Pascual, sa Pobla: Cassola amb caragols, Coca de sa padrina (o amb sucre)
-Apol·lònia Tugores, sa Pobla: Fideus de marjal (*), Coca pujada
-Catalina Lluïsa Gayà, Sant Joan: Bessons ofegats, Gató (*)
-Antònia Bauzà, Sant Joan: Conill en salmoregi, Braç de gitano
Finalment, el llibre dedica unes planes a dos productes autòctons complementaris de la bona taula: l'oli Aubocassa, de Sóller, i els vins Armero Adrover, de Felanitx.
Reproduïm la recepta de la Cassola amb Caragols, de Madò Maria Pascual
Ingredients:
.4 peuets de me
.200 g. de pollastre
.200 g. de freixura de me
.200 g. de costelleta de porc
.7 patates mitjanes
.2 cebes tallades llargues
.2 tomàtigues mitjanes
.1 fulla de llorer
.1 cabeça d'alls
.1 manat de grells de cebes tendres
.1 brotet de moraduix
.100 g. de pèsols
.3 carxofes
.1/2 kg de caragols (que es bulliran a part, deixant-los mig cuits)
.1/2 tassó d'oli d'oliva verjo
.Sal, pebre bo i un poc de pebre vermell bord
Preparació:
Posam 3 o 4 litres d'aigua a la greixonera i després s'hi posa la carn, ceba, tomàtiga, alls, llorer, moraduix i es deixa bullir mitja hora i a continuació s'hi afegeix la carxofa, els pèsols, els grells i, al final, els caragols mig cuits, la patata i les espècies.
El llibre:
AAVV
2n reconeixement a la cuina autòctona
Aula de Gastronomia Mallorquina - Fundació ACA
Mallorca, 2009
74 pàgs
(Receptes i ressenyes bibliogràfiques, RB-1, 24 V 09)
Transcripció i comentaris: Biel Massot i Muntaner.-
(c) Maria Pascual (c) ACA
Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes
(*) Vegeu receptes de la nostra col·lecció amb alguna semblança: Burballes arrissades de roter - Gató

1 comentari:

Anònim ha dit...

buy generic valium no prescription valium 5mg uk - buy valium online no prescription uk