dimecres, 6 de maig del 2009

RS - SARSUELA DE PEIX I MARISC

Ingredients (per a 4 persones): .4 rodanxes de lluç fresc.
.500 grs. de calamars (o sípies).
.4 rodanxes de rap fresc.
.1 cua de rap i 400 grs. de peix de roca per al brou.
.4 gambes grosses.
.4 llagostins.
.400 grs. de cloïsses.
.1/2 ceba mitjana.
.1 tomàtiga de ramellet.
.1/2 manat de julivert.
.1 all.
.una grapada d'ametlles torrades i pelades.
.1 fulla de llorer.
.Oli d'oliva per fregir.
.Farina per enfarinar el peix.
.Sal, pebre bo.
.8 tallades de pa de barra del dia anterior o 4 de pa de motlle dividides en dos triangles. Preparació: Netejau el peix del brou i posau-lo dins una olla amb 1 litre l'aigua, un poc de julivert, la fulla de llorer i un poc de sal. Quan arrenqui el bull, comptau 10 minuts i apagau el foc.
Picau la ceba ben petita i ratllau la tomàtiga. Dins una greixonera baixa i ampla, sofregiu la ceba. Quan sigui transparent, afegiu la tomàtiga fins que quedi una salseta lligada. Apagau el foc.
Netejau i trossejau el calamar. Passau les rodanxes de rap i lluç per farina i sofregiu-les a foc viu durant molt poc temps de manera que facin crosta però no s'assequin per dedins. Posau-les a degotar damunt paper absorbent. Col.locau les tallades de peix dins la greixonera, damunt el sofregit, ben repartides.
En una altra paella sofregiu les gambes i els llagostins en una tanda. Escorreu-los i dins el mateix oli de la pella fregiu el calamar. Afegiu les cloïsses. Distribuïu el marisc damunt les tallades de peix de la greixonera.
Preparau la picada: dins un morter, picau l'all, un poc de julivert, el safrà i les ametlles torrades, fins que es formi una pasta, que heu d'aclarir amb un poc de brou.
Colau el brou passant-lo pel passapurés per aprofitar bé el suc que amolla el peix. Una vegada colat, afegiu-hi la picada i abocau-ho dins la greixonera.
Feis bullir el peix i el marisc 10-15 minuts a foc mitjà. Anau amb compte de no excedir-vos amb el temps, perquè si ho feis, el peix es desfà i el plat no fa tanta mengera.
Mentrestant, fregiu el pa i escorreu-lo.
Serviu la sarsuela acompanyada de les llesquetes de pa fregit.

(Recepta de la Setmana, RS-20, 21 X 08) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de peix Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes