diumenge, 17 de maig del 2009

RS - COQUES BAMBES

Ingredients: .1 quilo de farina de força (aproximadament). .150 grs. de saïm. .150 grs. de patata bullida amb la pell, pelada i passada pel passapurés. .300 grs. de sucre. .20 grs. de llevat de forner. .5 ous sencers. .El suc de dues taronges. .1 tassó no ben ple del tot d'aigua tèbia.
Preparació:
Dins un bol gran, dissoleu el llevat amb l'aigua tèbia. Afegiu el saïm un poc reblanit, el sucre, els ous, la patata (no ha de ser calenta) i el suc de les dues taronges. Remenau bé perquè es mesclin tots els ingredients. Afegiu mig quilo de farina fins que s'hagi incorporat bé. Afegiu-ne un poc més i anau pastant i afegint farina poc a poc fins que la pasta no s'aferri a les mans.
Ara, traieu-la del bol i pastau-la sobre el marbre. Treballau molt la pasta, com més, millor. Formau una bolla; posau-la dins el bol, tapau-la amb un pedaç i guardau-la en un lloc on no hi hagi corrents d'aire (dins el forn apagat, per exemple, va molt bé). Deixau reposar la pasta tota la nit, almenys, o fins que hagi tovat. Ho sabreu perquè s'haurà estufat molt.
L'endemà, tornau-la a pastar una estona. Dividiu la pasta en quatre porcions més o menys iguals i formau quatre bolles. Agafau dues llaunes i folrau-les amb paper sulfuritzat. Posau damunt cada llauna dues bolles, en diagonal, ben separades perquè creixen molt en tovar (vegeu la fotografia). Tapau les coques amb un pedaç blanc ben net i tornau a deixar tovar de bell nou fins que s'hagin inflat com a la fotografia.
En aquest moment, enceneu el forn a 170-180º i coeu durant uns vints minuts cada fornada. Comprovau que les coques són cuites punxant el centre amb un escuradents. N'ha de sortir eixut.
Nota:
La recepta prové de Montuïri, de ca'n Marimón.Si us resulta més pràctic, podeu, en lloc de fer quatre coques grosses, fer-ne moltes d'individuals. Es poden congelar.Aquestes coques bambes són bones per mullar amb xocolata desfeta; per menjar amb torró, massapà... Però, sobretot, com a acompanyament de la típica llet d'ametla tan de Nadal i tan nostra.
(Recepta de la Setmana, RS-31, 23 XII 08)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

1 comentari:

elionor ha dit...

Aquests llibres de cuina es poden comprar?
Tenia entès que estaven exhaurits i que no es farien més edicions