dimecres, 27 de maig del 2009

RA - ARRÒS BRUT POBLER "DE LES MIL VEUS"

(foto, Antoni Caimari, compositor i cuiner)
Ingredients: .Costelletes de porc pelades .Carn d’ànnera .Carn de pollastre .Carn de conill .Mongetí verd .Ceba .Tomàtiga de ramellet ben madura .Sípia .Brou de gallina .1 raig de vi negre .Oli i saïm .Fetge torrat (de gallina o de conill) .Julivert picat .Alls .Pebre bo .Sal .Pebre bord coent .”Quatre espècies”,de Can Crespí .100 grs. d’arròs per persona. Millor si és arròs pobler,del tipus “bomba”. Nota: També s’hi pot posar faraona o una altra carn de caça, llegum i caragols (cuits prèviament) i ouets de gallina. Preparació: Netejar i trossejar la carn en trossos regulars. Adobar-la amb la sal, el pebre bo, el pebre bord i les quatre espècies. Posar un poc de saïm i un poc d’oli dins una greixonera. En ser ben calent, tirar-hi la carn i sofregir-la poc a poc. Quan ja tengui color, afegir la ceba picada ben menuda. Remenar uns minuts mentres cou a poc foc. Afegir la tomàtiga pelada i capolada i un raig de vi negre. Sofregir a poc foc remenant sovint perquè no es cremi ni s’aferri al fons de la greixonera. Posar el brou a bullir dins una olla. En tenir el sofregit fet, afegir el mongetí verd í la sípia (tot netejat i trossejat). També es poden afegir trossets de pebre verd. És el moment d’incorporar el llegum i els caragols en cas que se n’hi vulguin afegir. Abocar el brou bullent dins la greixonera. S’han de calcular 500 cc. per persona. És important tenir una reserva de brou d’un litre o dos si es tracta de més de 8 comensals.La preparació ha de bullir mitja horeta. Mentre bull, preparar la picada: pelar i picar els alls dins el murter. Afegir el julivert trinxat ben menut i el fetge torrat. Picar ben picat fins que es converteixi en una pasta. Afegir un poc de brou calent per aclarir-ho i incorporar a la greixonera. Afegir l’arròs i bullir entre 11 i 15 minuts. Ha de quedar al dente. És important evitar que s’estovi. Servir immediatament.

Recepta escrita al llibre de signatures de Pòrtula-'Paladar feliç' pel compositor pobler Antoni Caimari, president d'ACA de Son Bielí de Búger, amb motiu de la seva participació al programa de ràdio del passat 20 de maig. Li diu 'de les Mil Veus' perquè, encara que la base sigui l'arròs brut pobler, al capdavall està integrat per diverses aportacions que li han suggerit les receptes d'altres persones, d'aquí i d'allà.

(Receptes aportades per amics i amigues, RA-9, 27 V 09) (c) Antoni Caimari (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats d'arròs Vegeu receptari d'altres plats de carn Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes