dimarts, 5 de maig del 2009

RS - ARRÒS NEGRE

Ingredients (per a 4 persones) : .600 grs. de sípies .La meitat de les bosses de tinta que tenguin les sípies .1 tassonet de vi blanc sec .1 ceba mitjana .2 alls per fregir i 1 per a la picada .4 o 5 carxofes (opcional) .400 grs. d'arròs 'bomba' (o del de sempre, de gra rodó) .1/2 manat de julivert. .Sal, pebre bo. .Un poc de safrà lleugerament torrat (fins que es faci pols fàcilment amb els dits, anau alerta que es crema totd'una). .Oli d'oliva .1 litre i 1/2 de brou de peix (si no teniu temps de fer el brou, el podeu comprar d'aquest que venen en tetrabrick de litre) Preparació: Netejau les sípies amb molta cura perquè no es foradin les bosses de la tinta (va millor si estan semicongelades, perquè la bossa es desprèn amb molta facilitat). Trossejau-les en trossos regulars. Eliminau les fulles exteriors de les carxofes, suprimiu-ne la part de baix i tallau-les en làmines finetes. Sofregiu-les lleugerament en una greixonera. Reservau-les. Dins el mateix oli, sofregiu els alls laminats a poc foc. Quan s'hagin daurat una mica, afegiu els trossos de sípia i coeu-los, remenant constantment, fins que prenguin color. Abaixau el foc i afegiu la ceba tallada molt prima. Salpebrau. Tapau i deixau suar una estona. Apujau el foc, abocau-hi el vi i deixau que s'evapori. Mentrestant, posau a bullir el brou.Preparau en un morter la picada: picau el julivert i el safrà torrat. Afegiu la tinta de les sípies que heu reservat i aclariu-ho amb un poc de brou o aigua. Anau amb compte perquè si us esquitxau, les taques són difícils de treure. Reservau aquesta preparació. Quan la ceba és cuita, tirau-hi l'arròs i sofregiu-lo. Quan torni transparent, afegiu el brou (es imprescindible que bulli) i la preparació del morter. Remenau bé perquè es mescli la tinta amb el brou de forma homogènia. Afegiu les carxofes. Ha de bullir a foc fort cinc minuts i al mínim cinc minuts més. Mentrestant, enceneu el forn a 180º C. Quan han passat els deu minuts de cocció de l'arròs al foc, passau-lo al forn, on l'heu de mantenir cinc minuts més perquè s'acabi de fer. Passat aquest temps, traieu-lo del forn, tapau-lo amb un pedaç o tapadora i deixau-lo reposar cinc minuts més. Nota: El podeu acompanyar d'allioli. (Recepta de la Setmana, RS-17, 3 X 08) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats d'arròs Vegeu receptari d'altres plats de peix Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes