dilluns, 4 de maig de 2009

RA - EMPOTAT DE CARXOFES ESCABETXADES

Ingredients: .Carxofes negres de temporada (també se poden fer servir les verdes, però han d’ésser tendres). .Oli. .Vinagre (del més corrent i fluixet, si és vinagre fort s’ha de rebaixar amb aigua o posar-ne menys.) .Sal i pebre bo. Elaboració: 1. S’adoben les carxofes llevant el tronc i les fulles més gruixades, i de les mitjanceres se lleva la meitat superior. 2. Es tallen en quatre trossos, o en sis si són molt grosses. 3. Es van deixant en remull amb aigua i suc de llimona, perquè no tornin negres. (Per adobar les carxofes és recomanable usar uns guants de plàstic, perquè taquen molt la pell). 4. Quan hem acabat d’adobar-les totes, les degotam i les col·locam dins una greixonera de test, i les tapam d’una mescla de 2 parts d’oli i una de vinagre, i hi posam sal i pebre bo al nostre gust. Han d’estar tap no tap, no cal que hi hagi massa oli. 5. Ho posam al foc, i en alçar el bull ho feim bullir 3-4 minuts, fins que podem travessar fàcilment les carxofes amb un ganivet. Cal anar alerta a no coure-les de més. 6. En ésser fredes, col·locam les carxofes dins pots de vidre, pitjant-les bé perquè no quedi aire entremig i les tapam fins a dalt de l’oli sobrant. 7. Tapam els pots i els feim bullir al bany maria 20 minuts. Elaborades així són molt bones per menjar amb pa amb oli, d’aperitiu, o mesclades amb pebres torrats, com acompanyament d’una carn torrada, etc.
Recepta enviada per n’Aina Sansó Rosselló, de Manacor (Receptes aportades per amics i amigues, RA-3, 4 V 09) (c) Aina Sansó Rosselló (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç