dilluns, 4 de maig del 2009

RS - GATÓ

Ingredients:
.8 ous.
.300 grs. d'ametlles crues mòltes (o nous, o avellanes...).
.300 grs de sucre.
.Un polsim de canyella.
.La pell d'una llimona ratllada.
.Saïm (o mantega) i farina per al motlle.
Preparació:
Pujau els blancs i reservau.
Pujau ara els vermells amb el sucre fins que s'hagi fos. Incorporau-hi l'ametlla mòlta, la canyella i la pell de llimona ratllada. Afegiu a continuació els blancs pujats, sempre amb moviments de dalt a baix que permetin l'entrada d'aire.
Enceneu el forn a 170º. Untau un motlle de 25 cm. de diàmetre, aproximadament (teniu en compte que en coure puja i si l'ompliu massa us vessarà) amb mantega o saïm i després empolvorau-lo amb farina perquè la pasta no s'aferri. Abocau-hi la preparació i allisau la superfície amb una espàtula o similar.
Enfornau el pastís i manteniu-lo a 170º durant 30 minuts. Passat aquest temps, i sense el forn, abaixau a 150º i manteniu-lo a aquesta temperatura durant 10 minuts més. Ara, comprovau si és cuit punxant el centre del gató amb un escuradents (n'ha de sortir net). Si encara no és cuit, deixau-lo un poc més de temps.
En ser cuit, apagau el forn; obriu-ne la porta i deixau-lo a dins 10 minuts més per evitar que el canvi de temperatura sigui massa brusc.
Ara, traieu-lo del forn, sacsejau el motlle i copejau-lo suaument damunt el marbre per evitar que la superfície quedi de forma irregular. Deixau-lo refredar.En ser completament fred, desemmotllau-lo i ensucrau-lo.
Nota:
Queda molt humit per dedins i es conserva molt bé durant uns quants dies sense assecar-se. El podeu acompanyar d'un bon gelat d'ametlla o vaïnilla, o del que més us agradi.
(Recepta de la Setmana, RS-16, 23 IX 08) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç