dimarts, 2 de febrer del 2010

RS - LLOM AMB COL


Ingredients:
(per a 4 persones)

-8 tallades de llom d'un dit de gruix
-1 col arrissada
-2 botifarrons
-8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
-2 cebes mitjanes
-2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
-200 grs. d'esclata-sangs (poden ser de llauna, si no n'és el temps)
-Una grapada de pinyons
-Una grapada de panses sense pinyols
-1/2 copa de brandi
-2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
-Oli per fregir
-Sal
-Pebre bo
-1 fulla de llorer


Preparació:

Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l'aixeta i escaldau-les. Posau-les totd'una a degotar dins un colador.

Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.

Posau les panses en remull dins el brandi.

Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.

Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.
Posau al foc una pella amb una cullerada d'oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.
Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d'empalomar, com mostra la fotografia.
En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.

Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.

Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Afegiu ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l'olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feis bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30-40 minuts. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.
Per espesseir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.

Nota:
Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d'un dia per l'altre i personalment, trob que encara és millor l'endemà.

(Recepta de la Setmana, RS-90, 02  II  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes