dimarts, 1 de juny del 2010

RS - PASTÍS DE MOCA I XOCOLATA


Ingredients:

De la base:
-4 ous
-120 grs. de sucre
-150 grs. de farina
-1 cullerada de llevat ràpid (Royal)
-4 cullerades de cafè molt concentrat
-mantega i farina per al motlle

De la crema de moca:
-5 cullerades de cafè molt concentrat
-250 grs. de mantega a temperatura ambient
-200 grs. de sucre en pols
-2 vermells d'ou

De l'almívar de cafè:
-100 grs. de cafè molt concentrat
-100 grs. de brandi
-3 cullerades de sucre

De la cobertura de xocolata:
-200 grs. de xocolata de cobertura
-100 grs. de nata líquida

De la nata aromatitzada:
-400 grs. de nata per muntar
-sucre al gust
-5 cullerades de cafè molt concentrat
-3 fulls de gelatina neutra


Preparació:

Primer de tot, preparau la base del pastís: untau el fons i les parets d'un motlle alt amb mantega. Empolvorau tota la superfície untada amb farina (assegurau-vos que la farina arribi a tots els racons). Ara, posau el motlle de cap per avall i, amb copets suaus, eliminau-ne la farina sobrera.
Bateu els ous sencers amb el sucre amb la batedora elèctrica de barnilles fins que la preparació tripliqui el volum inicial. Incorporau-hi el cafè (tebi o fred). Mesclau el llevat ràpid amb la farina i incorporau-lo a la preparació anterior a través d'un colador fi. Enceneu el forn a 170º. En ser calent, enfornau el pastís i coeu-lo durant 30-40 minuts (depèn de cada forn). En qualsevol cas, comprovau que sigui cuit punxant el centre amb un escuradents. N'ha de sortir eixut. Un cop cuit, deixau-lo reposar 10 minuts dins el motlle i després desemmotllau-lo i deixau-lo refredar completament.

Mentre es cou la base, preparau l'almívar de cafè: mesclau tots els ingredients de l'almívar dins una cassola petita i posau-la al foc. Feis bullir la mescla durant 3 minuts i reservau dins el mateix recipient.


Preparau ara la crema de moca: mesclau tots els ingredients de la crema amb una batedora manual de barnilles fins que la preparació tengui una textura similar a la de la nata muntada. Reservau aquesta crema a temperatura ambient, però lluny de qualsevol font de calor.

Ara, preparau la nata aromatitzada: muntau la nata amb la batedora elèctrica de barnilles o amb el robot de cuina. Quan estigui quasi muntada, afegiu-hi sucre al vostre gust (no tot de cop) i continuau muntant-la fins que sigui ben ferma. Guardau-la a la gelera.
Dividiu els fulls de gelatina en 4 o 5 trossos amb unes tisores i col·locau els trossos dins un tassó ple d'aigua freda. Deixau-los reposar dins l'aigua durant 10 minuts. Passat aquest temps, treis els trossos de gelatina de l'aigua i espremeu-los amb les mans per eliminar-ne l'aigua i foneu-los dins el cafè calent (no ha de ser excessivament calent). Deixau refredar una mica i incorporau el cafè passat per un colador (per evitar possibles grumolls) a la nata muntada. Remenau amb una cullera de fusta fins que el cafè estigui ben incorporat i la mescla sigui completament homogènia. Posau la crema dins una mànega de pastisseria i guardau-la a la gelera.
Ara, preparau la cobertura de xocolata: feis fondre la xocolata trossejada dins la nata. Remenau bé fins que la mescla sigui homogènia i deixau-la refredar.

Per muntar el pastís, dividiu la base en dos discos del mateix tamany. Amb un pinzell de cuina, amarau la primera base amb l'almívar de cafè. Damunt, distribuïu-hi la crema de moca. Allisau amb una espàtula la superfície i les voreres. Tapau amb l'altre disc. Quan la cobertura de xocolata ho permeti (ni massa líquida, ni massa espessa), abocau-la damunt el centre del pastís i repartiu-la per la superfície i les parets del pastís amb una espàtula, amb moviments des del centre cap als extrems, fins que quedi completament cobert. Després, decorau el pastís al vostre gust amb la nata aromatitzada.

Nota:
Conservau el pastís en fred, però treis-lo de la gelera ½ hora abans de consumir-lo (la textura serà millor).


(Recepta de la Setmana, RS-107, 1  VI  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes