dijous, 30 de setembre del 2010

RS - PASTÍS DE MELICOTÓ AMB NATA

Ingredients:

De la base:
-6 ous
-200 grs. de sucre
-100 grs. de farina
-el suc d'una taronja grossa
-mantega per untar el motlle i farina per enfarinar-lo


Del farciment:
-1 pot gros de melicotó en almívar
-1 litre de nata
-sucre al gust
-4 fulls de gelatina neutra
-1/2 tassó de llet



Preparació:
Untau un motlle rodó de 20-25 cm. de diàmetre amb mantega i empolvorau-lo amb farina. Després posau-lo cap per avall mentre el subjectau amb una mà i copejau-lo suaument amb l'altra per eliminar l'excés de farina.
Sucau la taronja i colau el suc. Reservau-lo.
Preparau dos recipients fondos. Separau els blancs dels vermells. Pujau els blancs (si hi posau una miqueta de sal o dues gotes de suc de llimona abans de començar a batre'ls us serà més fàcil). Quan hagin pres un poc de consistència, afegiu-hi en dues o tres vegades 50 grams de sucre. Sabreu que la merenga és a punt quan en girar el recipient de cap per avall no vessi. Reservau-la.
Abocau els altres 150 grs. de sucre dins el recipient on teniu els vermells i bateu aquesta mescla amb la batedora manual o elèctrica de barnilles (vegeu fotografia) fins que vegeu que la preparació ha augmentat de volum i ha tornat més blanquinosa. Enceneu el forn a 170º. Incorporau la farina a la preparació dels vermells passant-la per un colador fi. Mesclau bé amb la batedora manual de barnilles. Afegiu ara el suc de taronja i, per acabar, la merenga. Per mesclar-la, feis-ho amb moviments suaus de baix a dalt que permetin l'entrada d'aire (no remenant com ho feim normalment). Quan vegeu que la mescla és ben homogènia, abocau-la dins el motlle i enfornau-la a 170º. Passats els primers 15 minuts, abaixau la temperatura a 140º i manteniu la coca al forn durant 20-25 minuts més. És important que no obriu el forn en cap moment abans dels 30-35 minuts de cocció. A partir d'aquest moment podeu obrir-lo per comprovar si és cuita punxant el centre de la coca amb un escuradents, que n'ha de sortir eixut. En ser cuita, treis-la del forn. Deixau-la refredar i desemmotllau-la en ser ben freda.
Tallau els fulls de gelatina neutra amb unes tisores i posau els trossos en remull dins un tassó d'aigua freda. Al cap de 10 minuts, espremeu la gelatina amb les mans per eliminar-ne l'excés d'aigua i dissoleu-la dins el mig tassó de llet calenta (no excessivament calenta).

Muntau la nata. Quan ja hagi pres consistència, abocau-hi sucre al vostre gust i continuau batent (no tot el sucre de cop, sinó a poc a poc). En ser ben ferma, guardau-la a la gelera.
Quan la llet amb la gelatina hagi refredat, mesclau-la amb la nata muntada a través d'un colador molt fi i remenau-la bé amb moviments suaus de baix a dalt perquè es distribueixi uniformement.
Dividiu la base en dos discos aproximadament iguals.
Colau els melicotons i recolliu l'almívar. Banyau el disc de baix amb la meitat de l'almívar. Damunt, distribuiu-hi una capa d'un dit de nata i, damunt, la meitat dels melicotons tallats com es veu a la fotografia. A sobre, un altre dit de nata. Ara, banyau l'altre disc de la base amb l'altra meitat de l'almívar i col·locau-lo amb molta cura damunt la capa de nata. Distribuïu la resta de la nata damunt el pastís i decorau-lo amb la meitat de melicotó que havíeu reservat.
Decorau el pastís amb fulles de menta.


(Recepta de la Setmana, RS-124, 30  IX  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes