dimecres, 14 de desembre del 2011

RS - TAMBOR D'AMETLLAIngredients:
500 g d'ametles torrades i pelades
500 g de sucre
1 cullerada d'aigua
1 llimona grossa
un poc d'oli de gira-sol per untar la superfície de treball


Preparació:
Posau el sucre dins una pella gran. Posau-la al foc mínim-mitjà. Coeu, sense remenar, però sacsant la pella de tant en tant perquè es cogui uniformement. No ha de bullir gaire. Si veis que bull massa, abaixau el foc al mínim.

Mentrestant, untau una part del marbre de la cuina (o una llauna) amb un poc d'oli de gira-sol (si hi posau oli d'oliva en prendrà el gust i no convé).

Netejau la llimona i eixugau-la.

Quan el sucre comenci a prendre un color una mica més fosc que el de la mel, incorporau-hi les ametlle torrades. Remenau bé amb una cullera de fusta i abocau la preparació immediatament (és una operació que s'ha de fer molt de pressa, abans que el caramel solidifiqui) damunt el marbre o la llauna que havíeu untat d'oli. Pressionau amb la llimona per aplanar el tambor d'ametlla a fi que quedi una capa primeta més o menys uniforme.

 Anau molt amb compte de no cremar-vos les puntes dels dits. Marcau amb un ganivet les parts que en vulgueu fer, però sense arribar a baix, només prement un poc la superfície. Deixau refredar el tambor d'ametlla.

En ser fred s'haurà solidificat. Aleshores, trossejau-lo guiant-vos per les marques que hi havíeu fet i guardau-lo tot d'una dins un pot de vidre (això és important! No el guardeu dins una carmanyola perquè torna aferradís). Es conserva bé durant setmanes dins el pot de vidre ben tancat.