dimecres, 6 d’abril del 2011

RS - PA BLANC AMB MASSA MARE d'ESPELTA INTEGRAL



Ingredients:

-670 g de farina de força (aproximadament)

-300 g d'aigua tèbia

-140 g de massa mare d'espelta integral

-5 g de llevat premsat

-1/2 culleradeta de sal

-1/2 tasseta més d'aigua per dissoldre el llevat



Preparació:


Mesclau la farina i l'aigua i deixau reposar aquesta mescla mitja hora, amb el recipient tapat amb un plàstic.


Passat el temps de repòs afegiu-hi la massa mare d'espelta i la sal i mesclau bé amb les mans fins que la massa mare estigui ben integrada. Escalfau un poc la 1/2 tasseta d'aigua i dissoleu-hi el llevat. Afegiu aquesta mescla a la pasta i treballau-la un poc amb les mans ben enfarinades. Si és massa líquida afegiu-hi més farina, però sempre de mica en mica. Quan ja no s'aferri a les mans, aplanau la pasta amb les mans o amb l'aprimador formant un quadrat. Estirau les puntes cap al mig i donau-li la volta de manera que quedin els plecs a la part de baix. Donau-li forma arrodonida pressionant els costats amb les mans.


Agafau un motlle rodó fondo i folrau-lo amb paper sulfuritzat. Col•locau-hi la bolla de pasta (amb la zona dels plecs a la part de baix). Pulveritzau la superfície de la pasta amb aigua. Tapau el recipient amb un plàstic i deixau tovar la pasta durant una hora o una hora i mitja, fins que vegeu que s'ha estufat molt.


Enceneu el forn a 250º. Col•locau un recipient petit amb aigua a la part de baix del forn. En ser calent, agafau un ganivet ben esmolat i feis uns talls no gaire profunds damunt la pasta. Tornau a pulveritzar-la amb aigua i enfornau el motlle a la part de baix de tot del forn.


Coeu el pa els primers 10 minuts a 250º i llavors abaixau la temperatura a 230º. Serà cuit en 50-60 minuts, però vigilau-lo a partir dels 45 min, no fos cosa que es cremàs massa de damunt. Si veis que té molt de color de dalt, tapau-lo una estona amb paper d'alumini i que cogui tapat, però llevau el paper un poc abans de treure'l del forn. Així la crosta serà ben cruixent.



Treis-lo del forn i del motlle i deixau-lo refredar completament damunt una reixa.