dimarts, 15 de desembre del 2009

RS - LLUÇ AL FORN



Ingredients:
-1 quilo de lluç fresc en rondanxes d'un dit de gruix (anfós, mussola...)
-Patates pelades i tallades en rodanxes de ½ dit de gruix (suficients per cobrir el fons de la rostidora)
-Farina
-2 manats d'espinacs frescs
-1 manat de grells
-2 alls
-3 tomàtigues de ramellet
-1 grapada de pinyons
-1 grapada de panses
-Llet
-Oli d'oliva
-Sal, pebre bo i pebre bord (dolç, no coent)
-Galeta picada


Preparació:

Assecau les tallades de peix per eliminar l'excés d'aigua. Salpebrau-les, passau-les per farina i sofregiu-les lleugerament en oli d'oliva, només perquè agafin un poc de color de cada costat (vigilau que l'oli sigui prou calent, perquè si no, el peix queda com a bullit i es poden rompre les tallades). Posau-les ara a degotar damunt paper absorbent.


Netejau els espinacs i els grells i tallau-los petits. Posau-los dins un recipient fondo. Ratllau les tomàtigues i afegiu-les a les verdures. Incorporau ara els alls tallats molt finets, les panses i els pinyons. Afegiu sal, pebre bo, pebre bord i un bon raig d'oli d'oliva. Mesclau bé amb les mans i reservau.

Sofregiu les rodanxes de patata a foc viu perquè prenguin color, però no per coure-les del tot. Totd'una que facin un poc de crosta, treis-les de la pella i posau-les a degotar damunt paper absorbent.


Agafau una rostidora gran. Cobriu el fons amb les patates (només una capa!). Ara, abocau amb molta cura llet damunt les patates de manera que el nivell del líquid quedi al ras del de les patates. Col·locau damunt les tallades de peix i cobriu amb la mescla de verdures. Empolvorau la superfície de la verdura amb galeta picada abundant (així la verdura no es socarrima ni s'asseca). Enceneu el forn a 190º i en arribar a aquesta temperatura, enfornau la rostidora.



Quan vegeu que la galeta de la superfície és ben daurada, treis la rostidora del forn un moment i aixecau amb molta cura la capa de verdura i el peix d'un cantó per comprovar si les patates són cuites. Ho seran si són tendres i s'han begut la llet. Si la galeta és daurada però veis que les patates encara no han absorbit tota la llet, tapau la superfície amb paper d'alumini i continuau la cocció fins arribar al punt indicat.


Deixau reposar el plat 10 minuts fora del forn abans de servir-lo.


(Recepta de la Setmana, RS-83, 15 XII 09)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de peix
Vegeu receptari d'altres plats de verdura
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes