dimarts, 10 de novembre de 2009

RS - ESCUDELLA DE MONGETES




Ingredients:
(per a 8 persones)

- ½ quilo de mongetes de pasta real o pintades
-1 tros de carabassa
-Pastenaga (4 o 5 de grosses)
-300 grs. de mongetes tendres
-1 ceba grossa
-2 alls sencers
-2 tomàtigues de ramellet
-3/4 de quilo de patates
-1/2 col borratxona
-Oli d'oliva
-Sal, pebre bo
-1 fulla de llorer


Preparació:
Posau en remull les mongetes seques la nit anterior. L'endemà, colau-les. Tallau l'all i la ceba ben petits, i llavors, la tomàtiga. Posau a bullir aigua abundant dins una olla.

Pelau la carabassa i la pastanaga i tallau-les a daus petits. Netejau les mongetes tendres, eliminau-ne els extrems i tallau-les a trossets.

Eliminau la part central més dura de les fulles de col, netejau-les i feis-ne trinxes.

Pelau les patates, netejau-les i tallau-les a daus. Manteniu-les en remull fins que les hagueu d'utilitzar.

Dins una altra olla que sigui ben gran, posau tres o quatre cullerades d'oli. En ser calent, tirau-hi la ceba, salpebrau-la i coeu-la a foc mínim fins que sigui transparent. Apujau el foc i afegiu-hi la tomàtiga. Sofregiu-la fins que sigui ben brillant. Abocau ara dins l'olla del sofregit aigua bullent de l'altra olla fins (2 litres, més o menys). Afegiu-hi sal i la fulla de llorer. Abocau-hi el llegum, abaixau el foc al mínim i feis-lo bullir fins que les mongetes s'hagin reblanit bastant però no siguin cuites del tot.

Afegiu-hi ara la pastenaga, les mongetes i la carabassa. Deixau bullir l'olla 15 minuts. Passat aquest temps, afegiu les patates i la col i feis bullir fins que les patates siguin tendres. Apagau el foc i deixau l'olla mig tapada. El plat és millor si ha reposat una estona i encara millor l'endemà.


(Recepta de la Setmana, RS-78, 10 XI 09)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de verdura
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes