dimarts, 26 de gener de 2010

RS - BUNYOLS DE VENT FARCITS DE CREMA


Ingredients:

Dels bunyols:
-250 ml. d'aigua
-150 grs. de farina fluixa
-120 grs. de mantega (o saïm)
-Sal
-6/7 ous (depèn del tamany)
-Oli d'oliva molt abundant per fregir

De la crema:
-1/2 litre de llet
-Una pell de llimona
-1 pal de canyella
-1 beina de vainilla
-8 cullerades ben plenes de sucre
-8 vermells d'ou
-3 culleradetes ben plenes de Maizena dissoltes en un poc de llet


Preparació:

Primer convé fer la crema, així ja serà ben freda a l'hora de farcir els bunyols: Posau la llet al foc amb la vainilla tallada de per llarg, la canyella i la pell de llimona fins que bulli. En haver bullit dos o tres minuts, colau-la a través d'un pedaç blanc ben net a fi d'eliminar les miquetes negres que deixa la vainilla, la pell de llimona i la canyella.Mentrestant, agafau una tassa ben eixuta, abocau-hi la maizena i després llet que la tapi, però sense remenar gens. Ha de reposar cinc minuts abans de remenar-ho (així es dissol molt bé i no fa grums).

Agafau una olla de fons gruixat, abocau-hi el sucre, els vermells d'ou i la maizena dissolta en la llet. Remenau bé amb una batedora manual de barnilles per assegurar-vos que no faci grums. Ara abocau-hi la llet, remenau bé perquè es mescli bé tot i posau el conjunt al foc a mitjana potència, remenant contínuament amb la batedora de barnilles (és important no despistar-se gens si volem una crema ben fina i que no s'aferri). En alçar el bull veureu que s'espesseix. Apagau el foc, passau la crema a un altre recipient i reservau-la.

Agafau ara una olla de fons gruixat, abocau-hi l'aigua, un polsim de sal, la mantega (o el saïm) i posau el conjunt al foc. En bullir, apartau l'olla del foc i abocau-hi la farina a través d'un sedàs. Remenau molt perquè no faci grums, fins que sigui una mescla homogènia. Ara, posau la preparació al foc i coeu-la remenant constantment fins que la pasta es desferri de les parets de l'olla. En aquest moment, treis la pasta de l'olla i passau-la a un bol perquè es refredi una estona. Quan ja hi pugueu aguantar les mans, abocau-hi un ou i remenau amb les mans fins que s'hagi incorporat bé al conjunt. Al principi, veureu que sembla que no lliga, però acaba lligant. Després, un altre ou, i llavors, un altre, fins arribar a sis si són grossos o a set si són mitjans. Ja teniu la pasta feta. Ara, deixau-la reposar mitja hora.


Passat el temps de repòs, encalentiu oli abundant dins una pella alta o fregidora i en ser calent, anau formant els bunyols amb ajuda de dues culleretes de postres: una per prendre la pasta del bol, i l'altra per donar-li forma arrodonida i desferrar-la de l'altra. Teniu en compte que s'estufen molt a meitat de cocció i si en posau massa cullerades d'una vegada, no us cabrien dins la pella; si la pella té un diàmetre de 25 cm. o més, hi podeu fregir una dotzena de bunyols d'una vegada. Veureu que al cap de poc temps d'estar al foc comencen a inflar-se i es giren. Convé pegar-los copets amb la giradora mentre es couen. Si no es giren totsols, girau-los, perquè han de coure dels dos costats. Quan siguin ben dauradets, treis-los de la pella i feis-los degotar damunt paper absorbent, que heu de substituir després de cada pellada si voleu que no siguin oliosos.
En haver fregit tots els bunyols, amb unes tisores obriu-los per un costat sense xapar-los de tot i farciu cada bunyol amb una culleradeta de la crema que teniu preparada.

Finalment, empolvorau-los amb sucre en pols.

(Recepta de la Setmana, RS-89, 26  I  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes