dijous, 9 de setembre de 2010

RS - CALDERETA DE LLAMÀNTOL

Afegeix la llegenda



Ingredients:
(per a 4 persones)

-2 quilos de llamàntol
-1 ceba mitjana
-6 alls (i 2 més per a la picada)
-7 o 8 tomàtigues de ramellet (o l'equivalent en tomàtigues d'una altra casta, però ben madures)
-1/2 de manat de julivert
-2 branquetes de fonoll
-1 litre de brou de peix
-2 litres d'aigua
-10 ametlles torrades
-oli d’oliva
-sal
-pebre bo
-2 copes de brandi
-1/2 tassó de llet
-3 llesques de pa blanc



Preparació:
Netejau i trossejau el llamàntol:separau el cap de la cua, separau-ne les pinces i xapau-les per les juntes.

Xapau el cap per la meitat, i tallau la cua per les anelles. Posau oli d'oli d'oliva dins una greixonera i sofregiu els trossos a foc viu. Un cop sofregits, treis-los de la greixonera i reservau-los.

Netejau, pelau i picau molt fina tota la verdura i també les herbes, però reservau la meitat del julivert i els 2 alls per a la picada).

Posau el brou de peix al foc. En bullir, baixau al foc al mínim.

Dins el mateix oli on heu sofregit els trossos de llamàntol, sofregiu ara la verdura amb les herbes, tot ben salpebrat. Quan estigui sofregit, abocau-hi el brou de peix bullent i feis coure el conjunt durant 20 minuts.

Passat aquest temps, triturau-lo ben triturat i passau el brou per un colador xinès a fi que quedi un brou ben fi.

Posau una olla al foc amb els 2 litres d'aigua.

Ara, posau dins la greixonera els trossos de llamàntol i flamejau-los amb el brandi (l'hi heu d'abocar calent).

Quan s'hagi evaporat l'alcohol, abocau-hi el brou i feis bullir el conjunt durant 15 minuts més. Afegiu-hi aigua bullent (1 litre i mig). Tastau el brou i rectificau de sal si fos precís. Si trobau que és massa consistent o que la quantitat no és suficient, afegiu-hi la resta d'aigua bullent.



Mentrestant, preparau la picada: picau els dos alls, les ametlles torrades i el julivert que havíeu reservat.

Tallau les llesques de pa per la meitat i fregiu-les. Posau-les a degotar damunt paper absorbent.

Cinc minuts abans de servir la caldereta, incorporau-hi la picada.

Serviu el plat acompanyat de mitges llesques de pa fregit.



(Recepta de la Setmana, RS-121, 9  IX  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes