dimarts, 9 de març del 2010

RS - ARRÒS SEC DE BACALLÀ AMB VERDURES



Ingredients:
(per a 4 persones)

-200 grs. de bacallà dessalat i esmicolat (sense pell ni espines)
-1 manat de grells
-3 alls
-2 tomàtigues de ramellet ratllades (o 3 cullerades de tomàtiga natural triturada)
-200 grs. de mongetes tendres (amples)
-1 nyora
-1 grapada de brotets de coliflor
-5 o 6 gírgoles
-3 o 4 fulles de col borratxona
-3 o 4 pastanagues grosses
-3 carxofes
-Oli d'oliva
-6 tassetes d'arròs (de les petites)
-Sal i pebre bo
-Safrà


Preparació:
Netejau les verdures. Tallau els grells en rodanxes primes; l'all, ben petit; les mongetes, en 5 o 6 trossos cada una; la pastanaga, primer longitudinalment en làmines de mig dit de gruix i llavors en bastonets; les gírgoles, en 3 o 4 trossos; i la col, en tires gruixades. Eliminau les fulles més exteriors de les carxofes i tallau-les primetes.

Posau una greixonera al foc amb l'oli a escalfar. Primer, sofregiu la nyora a foc suau. Treis-la del foc, eliminau-ne la pell i les llavors. Ara, dins un morter, picau la meitat de l'all amb la nyora i el safrà i reservau la picada. Sofregiu les gírgoles i reservau-les. Ara, les carxofes, i reservau-les també. Posau una olla amb aigua al foc.
Dins el mateix oli de la greixonera sofregiu l'all picat que us queda. Quasi totd'una, afegiu-hi el grell. Remenau fins que prengui un poc de color i incorporau la tomàtiga. Coeu fins que estigui ben sofregit el conjunt. Afegiu ara les miques de bacallà. Sofregiu durant dos minuts i abocau fins la greixonera 14 tassetes (les mateixes amb què heu mesurat l'arròs) d'aigua bullent. Salpebrau el conjunt i feis-lo bullir a foc viu. Totd'una, afegiu-hi les mongetes i la pastanaga. Al cap de 15 minuts, els brotets de coliflor i la col. Comprovau el punt de sal. Apartau una mica de brou amb un cullerot i mesclau-lo amb la picada del morter.

Enceneu el forn a 180º.

Dins una greixonera baixa amb un poc d'oli, sofregiu l'arròs fins que quedi transparent.

Incorporau ara el contingut de l'altra greixonera, la picada, les gírgoles i les carxofes. Feis coure 10 minuts a foc viu. En haver cuit aquests 10 minuts, enfornau la greixonera durant 5 minuts més perquè us quedi l'arròs al dente (si us agrada que sigui més cuit, deixau-l'hi 10 minuts, en comptes de 5). Treis-lo del forn, tapau la greixonera amb un pedaç, deixau reposar l'arròs durant 2 o 3 minuts i ja el podeu servir.



(Recepta de la Setmana, RS-95, 9  III  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

1 comentari:

bielforner ha dit...

brutal de bo