dimarts, 2 de març del 2010

RS - PASTÍS DE PASTANAGUES AMB CREMA DE MASCARPONE

Ingredients:

De la base:
-7 vermells d'ou
-200 grs. de sucre (i 2 cullerades més)
-1 polsim de sal
-la pell de mitja llimona ratllada
-una mica de canyella en pols
-6 claus d'espècia mòlts
-1 copa de kirsch
-250 grs. de pastanagues ratllades (amb la part fina del ratllador)
-120 grs. d'ametlles crues (o nous) triturades
-120 grs. d'avellanes torrades triturades
-50 grs. de galetes maria triturades (i un poc més, a part, per al motlle)
-50 grs. de farina fluixa
-1 cullerada de llevat ràpid (Royal)
-5 blancs d'ou

De la crema:
-500 grs. de formatge mascarpone
-400 grs. de nata muntada
-sucre al vostre gust
-3 làmines de gelatina neutra
-1/2 tassó de llet


Preparació:

Untau un motlle gran amb mantega i empolvorau-lo amb galeta maria picada ben fina. Bateu els vermells d'ou amb el sucre, la sal, la pell de llimona ratllada, la canyella i el clau mòlt fins que la preparació sigui ben escumosa. Afegiu ara el kirsch, les pastanagues ratllades, les ametlles, les avellanes, la galeta picada i afegiu la farina passant-la per un sedàs. Remenau perquè es mescli bé tot. Enceneu el forn a 180º.

Mentre s'escalfa el forn, muntau els blancs fins que quedin ben ferms (afegiu-hi dues cullerades de sucre quan ja blanquegin, abans d'acabar de muntar-los).

Mesclau els blancs pujats amb la preparació anterior amb una cullera de fusta, amb moviments suaus de baix a dalt que permetin l'entrada d'aire.

Enfornau el pastís. Comprovau el punt de cocció al cap de 40 minuts aproximadament (depèn del forn) punxant el centre del pastís amb un escuradents. N'ha de sortir ben eixut.

Treis-lo del forn i deixau-lo reposar un dia sencer.

L'endemà, preparau la crema de mascarpone: Tallau les làmines de gelatina amb unes tisores i posau els trossos dins un tassó amb aigua freda que els tapi. Deixau-los reposar 10 minuts. Mentrestant, encalentiu el mig tassó de llet (ha de ser calenta, però no ha de bullir). Passats els 10 minuts, espremeu amb les mans la gelatina perquè amolli l'aigua i posau-la dins el recipient on teniu la llet calenta. Remenau bé fins que es dissolgui dins la llet (per assegurar-vos que no faci grums, passau la llet per un colador fi) i deixau-la refredar fins que sigui tèbia.

Abocau el formatge dins un bol i mesclau-hi sucre fins que us agradi de dolç. Afegiu-hi la llet amb la gelatina dissolta. Incorporau ara la nata muntada i tastau la crema per saber si està bé de sucre. Deixau reposar la crema 2 hores a la gelera perquè prengui consistència.

Xapau el pastís per la meitat. Dividiu la crema en tres parts. Farciu el pastís amb 2/3 parts de la crema. Col·locau-hi la part de dalt damunti untau-la amb el terç de crema que us queda.


Podeu decorar-lo amb pastanagues ratllades i caramel·litzades o amb nous pelades.

(Recepta de la Setmana, RS-94, 2  III  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes