dimarts, 15 de juny del 2010

RS - GRATINAT DE COLIFLOR AMB ARRÒS


Ingredients:

-1/2 col-i-flor grossa o 1 de petita
-250 grs. d'arròs
-1 ceba mitjana
-600 grs. de llet
-3 cullerades de mantega
-3 cullerades de farina
-100 grs. de formatge emmental ratllat
-formatge parmesà per empolvorar
-nou moscada
-comins
-sal
-pebre bo
-3 cullerades d'oli d'oliva




Preparació:
Separau els brots de la col-i-flor i netejau-los. Posau dues olles al foc amb aigua. Dins una, bulliu la col-i-flor i dins l'altra, l'arròs. Vigilau que la col-i-flor no passi de cuita. En ser-ho, colau-la i deixau-la degotar una estona. Feis el mateix amb l'arròs.

Posau l'oli dins una greixonera i sofregiu-hi la ceba picada ben menuda, amb un poc de sal i pebre bo (compte amb la sal, posau-n'hi poqueta, perquè el formatge que utilitzareu per a la salsa ja en té..). En ser cuita, incorporau a la greixonera l'arròs cuit i donau unes voltes al conjunt perquè es mesclin bé ambdós ingredients.
Preparau ara una salsa beixamel: foneu la mantega dins una cassola de fons gruixat. Retirau-la del foc. Afegiu-hi la farina i ½ tassó de llet i remenau amb la batedora manual de barnilles fins que el conjunt sigui homogeni. Posau al foc mínim i, sense aturar-vos de remenar amb la batedora, anau incorporant la llet poc a poc (a vegades sembla que fa grumolls, però arriba a lligar bé si remenam contínuament amb les barnilles). Quan ja hagueu incorporat tota la llet i hagi bullit un moment (s'espessirà), apagau el foc. Afegiu-hi el formatge emmental i remenau perquè es distribueixi bé dins la beixamel.

Enceneu el gratinador del forn.

Distribuïu l'arròs al fons d'una rostidora de pyrex o d'una greixonera baixa. Repartiu-hi els brots de col-i-flor bullida per damunt. Damunt, abocau-hi la beixamel amb el formatge de manera que cobreixi tota la superfície. Empolvorau-la amb formatge parmesà ratllat i grans de comí i gratinau el plat fins que es dauri la superfície.



(Recepta de la Setmana, RS-109, 15  VI  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes