dimarts, 20 de juliol del 2010

RS - GOXUA


Ingredients:
(per a 6 postres individuals)

De la pasta:
-3 ous
-el mateix pes dels ous de sucre
-la meitat del pes dels ous de farina

De l'almívar:
-80 grs. d'aigua
-80 grs. de sucre
-1/2 pell de llimona
-4 cullerades de whisky


De la crema anglesa:
-1/2 litre de llet
-3 vermells d'ou
-4 cullerades de sucre
-1 ou sencer
-3 cullerades de farina de blat de moro (Maizena)
-1 branqueta de vainilla
-1 branqueta de canyella
-1 pell de llimona
-sucre per empolvorar la superfície i cremar-lo



De la nata muntada:
-270 grs. de nata líquida
-1 tasseta (de les de cafè) de llet
-sucre al gust




Preparació:
Primer de tot, preparau la base de la pasta: folrau una llauna amb paper sulfuritzat, untau-lo de mantega i empolvorau-lo de farina.
Bateu els blancs fins que quedin ben ferms. Bateu els vermells amb el sucre fins que dupliquin el volum. Afegiu-hi la farina passada per un colador fi i, finalment, els blancs pujats. Abocau aquesta preparació damunt la llauna i allisau-la amb una espàtula. Enfornau-la a 170º i coeu-la a aquesta temperatura durant 15 o 20 minuts (depèn de cada forn), fins que tengui color daurat i punxant-la amb un escuradents en surti eixut. Treis-la aleshores del forn i deixau-la refredar. En ser freda, tallau-ne porcions amb un motlle (el que fareu servir per a muntar les racions individuals) o amb un ganivet, una per persona. Les que us sobrin les podeu congelar per tornar a fer les postres un altre dia o com a base per a un tiramisú.
Ara, preparau l'almívar: posau a bullir l'aigua amb el sucre i la pell de llimona. Deixau coure aquesta mescla durant cinc minuts a partir del moment que alça el bull, a foc mitjà. Apagau el foc i afegiu-hi el whisky. Reservau aquest almívar a temperatura ambient.


Muntau la nata. Quan estigui quasi muntada, afegiu-hi sucre al vostre gust i acabau de muntar-la fins que sigui ben ferma. Guardau-la a la gelera.
Preparau la crema anglesa: posau les tres cullerades de farina de blat de moro dins un recipient petit ben sec i abocau-hi la llet freda damunt. No ho remeneu fins passats deu minuts almenys. Mentrestant, feis bullir la llet amb la vainilla, la canyella i la pell de llimona durant uns minuts. Apagau el foc. Dins una cassola de fons gruixat, abocau-hi l'ou sencer, els vermells i el sucre. Remenau bé el conjunt amb una batedora manual de barnilles. Ara, remenau la preparació de llet i farina de blat de moro fins que es dissolgui completament. Mesclau-la amb la preparació anterior i remenau bé. Afegiu-hi ara la llet bullida a través d'un colador ben fi. Posau el conjunt al foc i remenau constantment amb la batedora de barnilles fins que comenci a bullir. Veureu que s'espesseix. Apagau el foc i deixau refredar aquesta crema a temperatura ambient.


Començau a muntar el plat: per a cada ració individual, agafau un motlle i posau-lo enmig d'un plat de postres. Abocau-hi una primera capa de nata i allisau-la. Damunt, una porció de la pasta que heu cuit de la mateixa mida que el motlle. Ara, emborratxau-la amb almívar del que teniu reservat. Quan la crema sigui freda, posau-ne una capa damunt la base emborratxada i allisau-la amb una espàtula.
Posau un ferro de cremar al foc i escalfau-lo una bona estona. Quan sigui molt, molt calent, treis els recipients fora de la casa (fa molt de fum, en cremar el sucre), posau-hi un poc de sucre per damunt i, amb el ferro ben calent, cremau-lo.


(Recepta de la Setmana, RS-114, 20  VII  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes