dimecres, 14 de setembre de 2011

RS - ARRÒS NEGRE AMB SÍPIA


Ingredients:
-1/2 quilo d'arròs
-1 quilo de sípies amb la mascara
-1/2 quilo de gambes pelades o amb la closca
-1/2 quilo de musclos
-1 ceba
-1 tomàtiga
-alls
-julivert
-brou de peix o aigua
-pebre bo
-sal
-oli
-1/2 llimona

Preparació:
Netejau els musclos i les sípies. Trossejau les sípies i guardau-ne la mascara. Posau una
paella al foc amb oli suficient. Primerament, sofregiu les gambes i reservau-les.
Obriu els musclos al vapor dins una olla tapada amb la llimona.
Posau el brou (o l'aigua) al foc.
Sofregiu a continuació la sípia, dos alls pelats i la ceba picada fina. Remenau i al cap
d'uns minuts afegiu-hi la tomàtiga capolada, sal i pebre bo. Quan la tomàtiga sigui cuita,
incorporau-hi el brou bullent i feis coure la sípia fins que sigui fluixeta.
Afegiu-hi l'arròs, les gambes i els musclos i deixau que bulli un poc la paella.
Feis una picada amb un all, el julivert, un poc d'oli i la mascara de les sípies i abocau-la
dins la paella. Tastau ara el brou per comprovar si està bé de sal.
Els darrers minuts de cocció podeu ficar la paella dins el forn i, si us agrada que faci
crosta, li podeu donar un poc de “grill”.
Es pot acompanyar d'unes tiretes de pebre verd i d'olives negeres.
També, si us agrada, per damunt l'arròs hi podeu afegir tires de pebres torrats.

Nota:
Aquesta és una recepta de na Francisca Juaneda (amb algunes variacions) publicada
al número 300 de la revista Pòrtula. La publicam en record seu, com a col·laboradora
inestimable que era de la secció “Paladar feliç” del programa Amb “P” de Pòrtula, on
mensualment ens parlava dels productes de temporada i ens suggeria plats que es podien
cuinar amb aquells ingredients.