dimarts, 4 de maig del 2010

RS - COCARROIS DE CEBA


Ingredients de la pasta:
.1 tasseta d'oli.
.1 tasseta de saïm.
.1 tasseta de suc de taronja.
.1 tasseta de llet.
.Farina fluixa (la que prengui)


Ingredients del farciment:
.4 o 5 cebes de mida mitjana
.Sobrassada
.Sal.
.Oli d'oliva.
.Pebre bo



Preparació:
Dins un recipient fondo mesclau l'oli, el suc de taronja, el saïm reblanit i la llet. Anau afegint farina i mesclant amb l'altra mà, fins que us quedi una pasta que es pugui treballar bé. Per comprovar que està al punt, empolvorau amb farina la superfície de treball, agafau una bolla de pasta, aprimau-la amb l'aprimador fins que quedi d'un gruix de devers 2 mm. i provau d'estirar-la i doblegar-la sobre si mateixa. Si ho feis sense que es rompi la pasta i sense dificultat per manejar-la vol dir que està al punt. Si és massa fluixa, afegiu poc a poc més farina fins que es pugui treballar bé (anau amb compte de no abocar-ne massa d'un cop, perquè si en té massa és igualment difícil de manejar). Quan tengui la textura adequada, deixau-la reposar mitja hora tapada amb un pedaç mentre preparau la ceba.

Pelau les cebes i tallau-les en juliana. Ara, matau la ceba: posau-la dins una pella fonda antiadherent al foc, al mínim, sense oli i sense res,tapada, i manteniu-la al foc, remenant de tant en tant, fins que es reblaneixi una mica (vegeu fotografia). El procés pot durar 15 o 20 minuts, segons la potència del foc. Ara, treis-la de la pella i posau-la a degotar dins un colador fins que es refredi quasi del tot.

Mentrestant, feis trossets de sobrassada de la mida d'una avellana petita (una vintena de trossets).

Quan la ceba hagi refredat, posau-la dins un bol i trempau-la amb oli, sal i pebre bo. Remenau-la bé amb les mans.


Ara ja podeu començar a fer els cocarrois: agafau un tros de pasta i aprimau-lo amb l'aprimador. Amb un motlle rodó, formau un cercle. A la part central del cercle abocau-hi una cullerada de ceba, dos trossets de sobrassada i un poc més de ceba damunt (vegeu fotografia). Tancau el cocarroi amb molta cura prement els extrems de la pasta amb els dits i formant un cordó per tancar-los bé. És important que no es banyin els extrems dels cercle de pasta, perquè si això passa, són mals de cloure i llavors vessa el suc en coure's al forn. Així i tot sovint vessa una mica, però no passa res.

Untau una llauna amb oli (o posau-hi un full de paper de forn) i anau col.locant els cocarrois a mesura que els tengueu fets. Enceneu el forn a 200º i quan hagi agafat aquesta temperatura, enfornau-la.

En surten una dotzena, aproximadament. Però, és clar, això sempre depèn del gruix que li doneu a la pasta i del tamany dels cocarrois.

Nota:
És millor menjar-los fets de l'hora, o almenys fet del dia, perquè l'endemà la pasta es reblaneix molt degut a la humitat de la ceba i la textura canvia.
Si us interessa fer una quantitat més gran, preneu com a mesura per a la pasta una tassa més gran o un tassó i comptau una quantitat proporcional de ceba per farcir-los.



(Recepta de la Setmana, RS-103, 4  V  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes