divendres, 28 de novembre del 2008

L'art de fer herbes

Ho conta Guillem Negre Canals 'Real' a través de la ploma de Bàrbara Suau. Ell aprengué a fer les herbes dolces i seques de forma artesanal de mà del seu pare, Martí Negre Gamundí 'Real', el qual havia començat a fer-les quan tenia el cafè El Dia, al carrer Major, entre els anys 1930 i 1940. Després continuà elaborant-ne quan treballava a la Granja Colom i al cafè del cal Peller. Aquesta recepta és per a una botella d'un litre. Totes les plantes i fruits, excepte la flor de taronger, s'han de collir cap al final del mes de maig. Millor que siguin amb flor, però si alguna no en té, també s'hi pot posar. Els ingredients petits es posen els primers i després s'hi afegeixen els brotets de plantes. Si la botella és de coll estret, s'hi fan passar amb un bastonet.
Ingredients:
-Un poc de flor de taronger, la que poguem agafar amb la punta dels dits. Collida el mes d'abril.
-Un poc de til·la, fulles i flor, la que poguem agafar amb la punta dels dits.
-7 o 8 brotets de flor de camamil·la.
-7 o 8 grans de cafè.
-Un trosset de clovella de llimona.
-Una quarta part de nou verda, agafada pel maig.
-7 o 8 bolletes de llebrenissa, nom que a Bunyola donen a la ginebrissa o ginebre (Juniperus Communis), que fa ginebrons.
-Un brotet de cossiada florida (Globularia Alypun).
-Una fulla de noguer.
-Una fulla de llimonera.
-Un brotet de vauma rosa amb fulles i flor.
-Un brotet d'herba-sana.
-Un brotet de moraduix florit.
-Un brotet de senyorida florida (sajolida, Satureia Hortensis)
-Un brotet d'herba-lluïsa florida
-Dos brotets de fonoll, que posarem al final perquè serviran de colador i no permetran la sortida dels altres elements.
Guillem Negre acaba explicant que "si volem herbes DOLCES, podem omplir la botella només amb anís dolç o amb tres quartes parts d'anís dolç i una de cassalla (aiguardent). Si les volem SEQUES, omplirem la botella amb tres parts de cassalla i una d'anís dolç. Si volem herbes SEMI seques, mesclarem meitat d'anís i meitat de cassalla".
Acaba recomanant que es deixin reposar quatre o cinc mesos, "a partir dels quals es pot abocar el suc dins una altra botella i aprofitar les herbes per a fer nou licor. I si acabam el licor, podem tornar a omplir la botella, sense canviar-ne les herbes". (ES CASTELLET, núm 34, V-VI 08, Bunyola). Biel.-
-