dijous, 21 de maig del 2009

RS - ESPINAGADA DE COL

Ingredients:
Per a la pasta: .1 tassonet (dels de vi) d'aigua.
.1 tassonet d'oli d'oliva.
.1 tassonet de llet.
.1 tassonet de saïm.
.Farina fluixa (la que prengui; dependrà de la mida del tassonet que heu fet servir per mesurar els ingredients)
Per al farciment:
.1 col borratxona petita.
.2 alls.
.1 ceba.
.1/4 part d'una col-i-flor petita.
.Una grapada de panses.
.Una grapada de pinyons.
.400 grs. de llom tallat molt primet.
.Sal.
.Pebre bord dolç.
.Pebre bord coent.
.Oli d'oliva per trempar.
Preparació: Preparau primer la pasta: Mesclau tots els ingredients líquids de la pasta dins un bol. Anau afegint farina fins que la pasta sigui manejable i es desferri de les mans. Formau una bolla, tapau-la amb un pedaç i deixau-la reposar durant almenys 3/4 d'hora. Mentres reposa, preparau el farciment: Adobau la carn amb oli, sal i pebre bord (dolç i coent, una mica de cada casta). Mesclau bé amb les mans perquè es reparteixi bé l'adob. Netejau les fulles de col (eliminau les més exteriors, de color verd fosc) i la coliflor. Posau en un colador a degotar. Pelau els alls, llevau-ne la part central verdosa, i trinxau-los ben finets. Pelau la ceba, xapau-la pel mig i feis-ne tallades primetes. Eliminau el tronc central de les fulles de col més gruixades. Feis-ne trossos prims.
Tallau la coliflor en brotets petits. Posau totes les verdures ja tallades juntes en un recipient gros. Afegiu les panses i els pinyons. Regau amb un bon raig d'oli d'oliva, salau i afegiu el pebre bord. Mesclau amb les mans fins que quedi tot ben trempat.
Passat el temps de repòs de la pasta, agafau una rostidora (pot ser metàl.lica, de pyrex, de fang...). Untau-la amb una mica d'oli amb les mans. Estirau la pasta amb l'aprimador fins que sigui fineta. Agafau-ne 2/3 parts i folrau el fons i les parets de la rostidora com es veu a la fotografia. Millor si la pasta penja un poc per les voreres, perquè això us facilitarà el tancament quan hi poseu la tapadora. Posau un sostre de verdura trempada; damunt, un sostre de tallades de llom; ara, una capa de verdura i, a damunt, una segona capa de llom.
Estirau la pasta que havíeu reservat i donau-li la forma aproximada de la rostidora. Posau-la damunt juntau els extrems de la pasta, tancant-la amb pessics perquè no vessi, com mostra la imatge. Punxau la tapadora de l'espinagada amb una forqueta i enfornau a 200º. Al cap de mitja hora, abaixau la potència a 180 i coeu fins que vegeu que ha pres color (entre 1/2 hora i 3/4 d'hora més, aproximadament). La podeu servir tant freda com calenta. És una bona alternativa a l'espinagada d'anguila si no sou gaire amants del peix.
(Recepta de la Setmana, RS-34, 12 I 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de verdura