dilluns, 6 d’abril de 2009

RF - La paella de Sant Salvador de Felanitx

Sembla que va arribar a tenir molta fama, de mà de Bernat Mateu Capellà, de can Vileta de Sencelles, germà del superior dels ermitans del santuari. Miranda Miret du la història a les planes de la revista, però avisa que és extreta del lloc http://pereoliver.com/santsalvador.htm . Aquesta web, que correspon al conegut oceanògraf felanitxer, conta tota la història, de forma ben sucosa, i també explica els ingredients de la paella, l’elaboració de la qual encara perdura dins el cercle familiar. Tenint en compte que, temps enrere, mataven els animals quan els comanaven la paella i encara podia passar que “alguna de les filles de Guillem hagués de fer corrent els cinc quilometres muntanya avall fins a Felanitx a cercar cebes, tomàtigues o algun altre ingredient que se pogués haver acabat i tornar per amunt”, quan demanaven a Guillem Mateu el secret de la seva especialitat gastronòmica contestava: “Arriben aquí dalt (a peu) afamats i encara han d'esperar una bona estona fins a poder asseure's a la taula. Com vols que no la trobin boníssima?”. Però tanmateix, la literatura utilitzada per l’autor de la web per parlar de la paella fa venir ganes de veure-la, olorar-la i tastar-la: “La Paella de Sant Salvador és un plat fantàstic. Ben feta, és una orgia de colors, d'aromes i de sabors que semblen una Mediterrània concentrada davant teu”. (SA SELLA, núm 112, juny-setembre. Sencelles). BMM.- (Diari de Balears, 17 de desembre 08)