El llinatge real de Simone era Klein, però ella signava amb el del seu marit, que era fill del filòsof José Ortega i Gasset. Ortega i Gasset tenia un paladar molt fi; Simone li preparava de forma especial marmitako i bolets (en concret, "criadillas de tierra")
1080 receptes de cuina és el tercer llibre més difós en llengua espanyola, després de La Biblia i El Quijote.
La primera edició de 1080 receptes és de 1972. Va arribar a les 49 edicions, amb més de tres milions d'exemplars venuts de l'edició castellana.
Les vendes d'aquest llibre, a preu actual -uns 15 €- suposarien uns 5 milions d'euros en concepte de drets d'autor, mentre que en deixarien més de 20 per a editors i distribuïdors.
Simone era culta, refinada, de caràcter afable i discret. Hom la considera d'una gran dignitat, elegància i modèstia.
La gènesi de 1080 receptes són uns quaderns heretats de la seva padrina borgonyona en els quals hi anotava curosament els ingredients, les quantitats i els temps de cocció.
La preparació d'aquesta primera obra seva li va dur tres anys de feina. Simone va néixer a Barcelona però aviat passà a Madrid. També va viure a França i a Sant Sebastià.
Va fer feina d'infermera, regent d'un petit hotel, directora d'un taller de costura i volia obrir una llibreria quan decidí dedicar-se a la divulgació culinària.
S'havia casat als vint-i-pocs anys amb un enginyer que morí al cap de tres anys. Amb Ortega Spottorno va tenir tres fills: Inés, professora de francès que després agafaria el relleu de la tasca editora; José, traumatòleg, i Alfredo, periodista.
Presumia d'haver preparat totes les receptes almenys tres vegades.
Endemés d'altres distincions, li atorgaren la medalla de les Arts i les Lletres de la República Francesa. Biel.-
Més material sobre Simone Ortega ... >
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada