dilluns, 14 de juliol del 2008

Plats oblidats i gusts que es poden haver esborrat del paladar...

La cuinera Francisca Bergas Frau considera que hi ha plats que no han desaparegut "però només es preparen a alguns pobles i preferentment a cases de gent ja major, com pot ser l'arròs 'de caseta', molt brouós, sense carn i amb les verdures que es tenguin a mà pel camp. Altre pot ser el bullit d'ossos, cuinat a partir dels ossos salats per les matances. Si aquests són freds no tenen el mateix gust. Hi ha també els cocarrois de patata i ceba, quasi exclusius de Maria, Búger i pocs pobles més. S'elaboren el primer mes de la recollida de la patata". Quant a altres plats oblidats Francisca Bergas comenta: "El frit bord, que es cuina de juliol a setembre i la base són patates, albergínies, pebrots i alls. Tot fregit al mateix temps i al final se li afegia pa esflorat. Les coques fregides que es feien amb la massa de pa que sobrava quan es feia a les cases, se les cubria de sucre i es fregien amb oli. També agradava molt als més petits el pa amb sobrassada i sucre, que era un menjar molt complet; en algunes cases enlloc de sucre s'hi posava mel". (SA PLAÇA, núm 134, 16 de gener. Inca i comarca). Biel.-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Parlant d'arròs...
aquí teniu la paraula en diverses llengües:

Grans d'una planta de la família de les gramínies.

De l'àrab ar-ruzz (mot d'origen suposadament indi)

(c) Arròs
(d) Reis
(en) Rice
(es) Arroz
(eu) Arroz
(f) Riz
(g) Arroz
(i) Riso
(p) Arroz

Varietats: arròs bomba (el més gros, estufadís i (més gustós)
arròs benlloc (de gra rodonet i espiga molt espessa; el segon més bo)
arròs amonquilí o monquilí (no massa bo i poc cultivat)
arròs metussaca (de gra petit i llarguerut)
arròs de peix (groguenc i adequat per aguiar amb oli)
arròs del saüc (denominació a Gandia)
arròs panxa blanca(denominació a Muro).

També vos interessarà bibliografia...

(c) Bibliografia
(d) Bücherkunde
(en) Bibliography
(es) Bibliografía
(eu) Arroz
(f) Bibliographie
(g) Bibliografía
(i) Bibliografia
(p) Bibliografia

Anònim ha dit...

I continuem amb la sopa...

(c) Sopa
(d) Suppe
(en) Sop, Soup
(es) Sopa
(eu) Zopa
(f) Soupe
(g) Sopa
(i) Zuppa
(p) Sopa

(c) Verdura
(d) Gemüse
(en) Vegetable
(es) Verdura
(eu) Barazki
(f) Verdure
(g) Verdura
(i) Ortaggio
(p) Hortaliça

(c) Peix
(d) Fisch
(en) Fish
(es) Pescado
(eu) Arrain
(f) Poisson
(g) Peixe
(i) Pesce
(p) Pescado, peixe

(c) Carn
(d) Fleisch
(en) Flesh, Mezt
(es) Carne
(eu) Haragi
(f) Viande
(g) Carne
(i) Carne
(p) Carne



(c)
(d)
(en)
(es)
(eu)
(f)
(g)
(i)
(p)