dilluns, 14 de juliol de 2008

La dieta mediterrània està de moda; però hi ha plats mallorquins en perill

Això és el que diu Francisca Bergas Frau, cuinera que treballa a la Llar dels Ancians de Palma i a la residència d'Huyalfàs de sa Pobla, i que dedica part del setu temps a l'estudi i recuperació de la cuina tradicional mallorquina. En concret comenta "és cert que està molt ben considerada, però en l'àmbit de l'autèntica cuina, diguem pagesa, de l'interior de l'illa, hi ha un cert perill que alguns plats desapareixin per complet". Quan li demanen quins són els que més risc tenen, respon: "Sens dubte els de temporada, que eren la base de la cuina tradicional. S'elaboraven amb els productes de les distintes èpoques de l'any. Un exemple pot ser la col fregida, que és un segon plat complet que pràcticament ja no es cuina (...) és d'octubre a febrer. Els seus ingredients, a més de la col, solien procedir de les matances: porquim, botifarró i sobrassada. Es poden fregir amb saïm i alguns hi afegien panses. De març a maig es feia una fritura amb pèsols i se'ls hi afegia ou". (SA PLAÇA, núm 134, 16 de gener. Inca i comarca). Biel.-