diumenge, 19 de juliol del 2009

RA - SOPA TORRADA DE PEIX

Ingredients (per a 4 persones):
-Una ceba
-Una sípia
-Una tomàtiga
-Peix de roca per al fumet
-Una cua de rap
-4 gambes
-Julivert
-Ametlles torrades
-Pa fregit
-Oli, sal, pebre bo
-Pernod
-Copinyes o musclos (opcional)
-Pa torrat (opcional)
Preparació:
Bàsicament es comença amb un fons de ceba sofregida amb oli d'oliva i llavors incorporar-hi la sípia a trossets, sofregir una bona estona i en agafar color posar-hi tomàtiga sense pell, ni suc ni llavors. Ho salpebram i hi afegim un fumet de peix de roca.
Quan comença a bollir hi posam la cua de rap tallada i unes bones gambes. Es bull uns minuts amb brou que just ho cobreixi, en mancar 5 minuts per la cocció s'hi afegeix una picada de julivert, ametlles torrades i pa fregit.
Hi posam una culleradeta de Pernod i es remena la cassola per lligar amb la resta.
Hi ha gent que hi incorpora copinyes o musclos que s'obrin a part.
Es pot acompanyar amb crostons de pa torrat
Aquí teniu les reflexions que, sobre aquest tipus de plats, ens ofereix Vicenç Sastre.
Els suquets de peix, es basen en el peix fresc amb incorporacio de marisc o algunes verdures. tambe es pot dir guisat o caldereta i aquí a Mallorca, fins i tot sopa torrada o cassola de peix. Si és més sofisticat serà una sarsuela i si es fa a partir de llagosta també es pot dir òpera. També està emparentat amb la bullavesa, d'aires provençals.
La base comuna és el bon peix, de diferents graus segons el preu. Sofregit, poc brou i aromes segons les diferents latituds.
Bàsicament s'utilitza greixonera una mica fonda o, darrerament, pella de fosa.
Aquí s'entremesclen receptes de molts orígens especialment desenvolupats en el litoral català i a altres llocs de la Mediterrània.
La sarsuela es defineix per la utilització de picada d'ametlles, safrà i galleta Maria. Les sopes marineres de peix, a la catalana, es caracteritzen per un generos sofregit de ceba i sempre la picadeta d'all i julivert i acompanyament de crostonets de pa.
Com a ingredients principals podem utilitzar rap, peix de roca, anfós, orada, déntol, fins i tot congre, és a dir, peix de tall. A Mallorca i Menorca agrada la sopa marinera amb gust de marisc com gambes o llagosta, i la sípia no pot faltar. També molta gent hi incorpora rap i copinyes.
Podem fer servir cap de rap o peixos de roca per fer un concentrat o fumet. Hi ha gent que aquestes sopes les condimenta amb pebre, canyella i llorer i les lliguen amb farina. Altra gent les lliga amb picada d'all i julivert, ametlles torrades i pa frit picat dins el morter, incorporat al suquet els darrers minuts.
Aquests plats, com més simples millors. A dalt teniu la recepta simple de la sopa, aportada per Catalina de can Jordà, de Pòrtol.
(Receptes aportades per amics i amigues, RA-33, 19 VII 09)
(c) Catalina de can Jordà
(c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes