dimarts, 14 de juliol de 2009

RS - PASTÍS DE LLIMONA AMB MERENGA

Ingredients (per a 8/10 persones): De la pasta brisa: .125 grs. de mantega. .250 grs. de farina. .Un polsim de sal. .1 ou sencer. De la crema de llimona: .1 tassó de suc de llimona colat. .1 pell de llimona ratllada. .6 vermells d'ou. .50 grs. de farina de blat de les Índies (Maizena). .100 grs. de mantega. .250 grs. de sucre. De la merenga: .4 blancs d'ou. .200 grs. de sucre. .1 copeta de brandi. Preparació: De la pasta brisa: Abocau la farina damunt la superfície de treball formant un munt. Feis un buit al centre i posau-hi l'ou, la sal i la mantega (que no sigui freda de gelera). Anau mesclant amb els dits fins que s'hagin incorporat bé tots els ingredients i vegeu que té un aspecte uniforme. Formau una bolla, embolicau-la amb un plàstic i deixau-la reposar 1/2 hora a la gelera. De la crema de llimona: Bateu els vermells amb el sucre. Afegiu la farina de blat de les Índies passada per un colador fi. Afegiu la pell de llimona, el suc i la mantega fosa. Remenau bé. Posau dins una olla de fons gruixat i coeu al mínim remenant contínuament amb una batedora manual (de barnilles) fins que bulli una mica. Veureu que torna ben espessa. Retirau la crema del foc i deixau-la refredar dins el mateix recipient. Folrau el fons i els costats d'un motlle desmuntable amb la pasta que havíeu guardat. Posau-hi damunt un full de paper d'alumini i un pes (per exemple, arròs o llenties) ben repartit perquè la pasta no s'estufi gens en coure-la. Enfornau la base de pasta amb el pes a 180º i coeu-la durant 15 minuts. Ara, treis el motlle del forn, retirau el que havíeu posat per fer pes damunt la pasta i el paper d'alumini i tornau a enfornar sense pes durant 20 minuts més o fins que tengui color. Ara, treis el motlle del forn i muntau el pastís. Muntatge del pastís: Repartiu la crema de llimona uniformement sobre la base de pasta brisa cuita. Preparau ara la merenga: Bateu els blancs d'ou. Quan estiguin mig pujats començau a incorporar el sucre en un parell de vegades, i la copeta de brandi. En haver aconseguit el punt de neu (l'haureu aconseguit quan, girant el recipient cap per avall, la preparació es manté ferma i no cau), repartiu la merenga per damunt la crema de llimona (queda més decoratiu amb una màniga de les de pastisseria, però no és necessari utilitzar-la, podeu fer-ho amb una cullera). Enceneu el gratinador del forn i enfornau. No us mogueu de devora el forn, perquè totd'una que vegeu que pren color la superfície de la merenga, l'heu de treure. Nota: Si voleu el podeu decorar amb trinxetes molt primes de pell de llimona caramel·litzades, com es veu a la fotografia ( heu de calcular el mateix pes de sucre que de trinxes de pell; posar-ho al foc dins una pella petita i coure fins que es caramel·litzi, remenant perquè no s'aferri. Després, treure-les i posar-les a refredar dins un plat abans d'utilitzar-les com a decoració). (Recepta de la Setmana, RS-61, 14 VII 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de dolç Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes