divendres, 17 de juliol de 2009

Un comentari sobre les herbes eivissenques

Herbes de Ca n’Anneta de Sant Carles de Peralta, a Eivissa A finals del mes de juny i principis de juliol de 2009, passàrem uns dies a Eivissa i a Formentera. Una de les coses agradables dels viatges és tastar els licors locals, sobretot després d’un bon dinar. Pertot arreu (supermercats i petits comerços) havíem vist les herbes eivissenques Marí Mayans. Qualcú, però, ens parlà d’unes herbes molt bones que es deien Herbes de Ca n’Anneta, fetes a Sant Carles, a Eivissa. Les cercàrem, però no en trobàrem enlloc, fins que decidírem agafar el cotxe i anar directament fins a Sant Carles. Després de demanar les misterioses Herbes de Ca n’Anneta a diversos centres comercials, una doneta ben amable ens explicà que només les venien en un restaurant de Sant Carles i que, a més, s’elaboraven de manera artesanal, sense que ningú sabés amb certesa com s’elaboraven, com si es tractàs d’una fórmula secreta. A continuació, vos transcric el que diu l’etiqueta: “Licor elaborat artesanalment. Fet d’aiguardent d’anís amb una varietat d’herbes estacionals com fonoll, ginebre, romaní, herba lluïsa, eucaliptus, camamil·la, frígola, fulles de llimoner, etc., totes elles procedents del camp i del bosc d’Eivissa”. Allò que crida l’atenció és l’etcètera! Què més hi deuen posar? Com les deuen fer? Les hem tastades i són, realment, delicioses. Ara bé, per trobar-les n’haguérem de fer, de voltes! Ara que hi pens, l’etiqueta de les Herbes de Ca n’Anneta és escrita íntegrament en català, en canvi, la de les Marí Mayans, en espanyol.
Josep Antoni Calvo i Femenies Catalina Bestard i Mateu
Herbes de Ca n’Anneta Sant Carles - Eivissa Fabricat per: N. Noguera Marí Polígon 7, núm 49 25% VOL