dimarts, 2 de juny del 2009

RS - FREIXURA

Ingredients: -1/2 quilo de freixura de xot -1 manat de grells -1/2 quilo de patates (triau-les que siguin petitones) -6 alls -1 pebre coent -4 carxofes -2 pebres vermells -1/2 tassó de vi negre -Sal, pebre bo -Fonoll -Una fulla de llorer -Oli d'oliva Preparació: Tallau la freixura en trossos petits (va millor amb unes tisores que amb un ganivet). Netejau els grells. Eliminau la part verda més seca dels extrems i tallau-los en rodanxes. Pelau les patates i tallau-les com per fer les tradicionals patates fregides, però més primetes. Deixau-les en remull amb aigua. Netejau els pebres. Tallau-los per la meitat i tirau les llavors. Tallau-los en daus petits. Treis les fulles més exteriors de les carxofes, eliminau-ne les puntes i tallau els cors en làmines. Posau-les dins un plat amb aigua i suc de llimona perquè no s'ennegreixin. Posau oli abundant dins una pella i fregiu les patates amb 3 alls aixafats fins que quedin ben daurades i cruixents. Treis-les de la pella però deixau-hi els alls. Posau-les damunt paper absorbent una estona i llavors passau-les a una greixonera gran. Dins el mateix oli fregiu la freixura amb el pebre coent tallat en dos o tres trossos, el fonoll i el llorer. Salpebrau. Quan comenci a prendre color, afegiu-hi el mig tassó de vi. Quan sigui cuita la freixura, treis-la de la pella i posau-la a degotar damunt paper absorbent. Abocau-la dins la pella amb les patates.

Fregiu ara els pebres amb els altres tres alls aixafats, a poc foc i amb la pella tapada (necessiten una bona estona). Quan vegeu que el pebre comença a ser fluix, destapau la pella i acabau-lo de fregir així perquè agafi color. Posau-lo també damunt paper absorbent. Passada una estona, incorporau-los a la greixonera. Dins el mateix oli sofregiu ara les carxofes i finalment, el grell. Posau-los també a degotar i afegiu-los després a la greixonera. Aleshores, posau la greixonera al foc i remenau perquè es mesclin bé tots els ingredients mentres s'encalenteix el conjunt. Tastau i rectificau de sal si és necessari. Serviu-la immediatament perquè és un plat que refreda molt de pressa.

Nota: Si en algun moment veis que l'oli té miques, no el tireu. Colau-lo i reutilitzau-lo per acabar de preparar el plat. No pot faltar a la taula un bon vi negre de la terra i pa moreno per acompanyar-lo.

(Recepta de la Setmana, RS-55, 2 VI 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de carn Vegeu receptari d'altres plats de verdura Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes