dijous, 4 de juny del 2009

RS - PANADES DE CARN I PÈSOLS

Ingredients: De la pasta: .140 grs. de saïm fos (però no calent). .130 grs. d'oli d'oliva. .140 grs. de suc de taronja (colat). .150 grs. de llet. .3 vermells d'ou. .800 grs. de farina fluixa (aproximadament). Del farciment: .1 quilo de carn de xot sense os i feta trossos (preferiblement de la cuixa o del braç). .1 quilo de pèsols (poden ser congelats, però els heu de descongelar prèviament a temperatura ambient). .100 grs. de sobrassada feta trossets petits. .50 grs. de xulla feta trossos molt petits. .Sal, pebre bo i oli d'oliva per adobar la carn i els pèsols. Necessitareu també paper sulfuritzat (de ceba). N'heu de tallar quadradets de la mida que voleu que siguin les panades. Aquests us serviran de base per donar-los forma i perquè no s'aferrin a la llauna en coure-les.
Preparació: Per fer la pasta, posau dins un ribell el saïm, l'oli, la llet, el suc de taronja i els tres vermells d'ou i mesclau aquests ingredients amb les mans. Anau afegint la farina a mesura que se la beu. Si els ous que heu fet servir són molt grossos, potser necessitareu posar-hi un poc més de farina. Si són de mida mitjana, els 800 grs. faran la mesura correcta. En qualsevol cas, no incorporeu mai la farina tota d'un cop; feu-ho poc a poc.
Sabreu que la pasta és a punt quan agafant-ne un poc amb les mans comproveu que és fàcil de treballar i se li pot donar forma fàcilment. Ara, deixau-la reposar una hora tapada amb un pedaç. Mentrestant, adobau la carn amb oli, sal i pebre bo al vostre gust i remenau bé amb les mans perquè prengui bé el gust. Feis el mateix amb els pèsols. Passat el temps de repòs de la pasta, ja podeu començar a fer les panades. Agafau un tros de pasta de la mida d'un ou (aprox.) i donau-li forma d'una cassoleta, com a la fotografia. Ara posau-hi una bona cullerada de pèsols, un parell de tallades de carn per damunt; dos trossets de sobrassada i dos trossets de xulla. Ara, més pèsols, ben acaramullats (les heu de fer ben plenes, perquè el contingut minva en coure). És el moment de fer la tapadora: preniu un tros de pasta i aplanau-lo bé amb les mans donant-li forma arrodonida i estirant-lo fins que sigui del diàmetre aproximat de la cassoleta que teniu feta. Ajuntau els extrems i feis els pessics. Enfornau a 180º (forn prèviament escalfat). El temps de cocció oscil.la entre 40 i 50 minuts. Depèn molt del gruix de la pasta. Nota: Són molt bones acompanyades d'una bona ensalada de lletuga, grells i carxofes mallorquines (les morades).
(Recepta de la Setmana, RS-46, 8 IV 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats de carn